Back to All Events

Tankegods: Peter Sloterdijk

  • Blå 9 Brenneriveien Oslo, Oslo, 0182 Norway (map)

Litteratur på Blå inviterer til en samtale mellom Sigurd Tenningen og Steen Nepper Larsen om forfatterskapet til den tyske filosofen Peter Sloterdijk.

Peter Sloterdijk er rektor og professor i filosofi og estetikk ved Hochschule für Gestaltung i Karlsruhe. Bøkene hans dekker en rekke temaer og er rike på referanser til kunst, litteratur, populærkultur og naturvitenskap.

«Han bruker ironi og snakker anstøtelig, kroppens glemte potensialer aktiveres, det rekkes tunge og tenkes med alle sansene», har Sigurd Tenningen og Steen Nepper Larsen skrevet i en introduksjon til forfatterskapet. Slik er Sloterdijk også en uromaker og har igangsatt en rekke debatter, blant annet ved å ta til orde for avskaffelse av «sosialdemokratiets kleptomane skattesystem». Ingen liker å gi under tvang, sier Sloterdijk, de rike ville derimot vært langt mer gavmilde hvis de kunne gi av egen vilje. Dessuten skapte han kontrovers med uttalelser om menneskeseleksjon på slutten av 1990-tallet.

I senere tid har han vært aktuell med boka med den klingende tittelen «You Must Change Your Life», og på engelsk har deler av trebinds-verket «Sphären» nettopp utkommet der Sloterdijk skriver vestens filosofihistorie med utgangspunkt i rommet mennesket alltid befinner seg i, fra livmoren til atmosfæren, og verdensrommet.

Bevegelsen fra mikro til makro kjennetegner også boken «Zorn und Zeit» hvor Sloterdijk forteller hvordan vrede, fra Akilles’ tid, har virket som en samlende faktor for så vel marxister som vestens religiøse. Dagens situasjon er derimot preget av fragmentering der ingen standpunkter evner å akkumulere tilstrekkelig vrede til å skape forandring. Hvilke verktøy gir «Zorn und Zeit» for å forstå raseri som en politisk kraft? Og hvor går skillet mellom vrede og vold?

Til å besvare noen av disse spørsmålene og for å diskutere resten av Sloterdijks forfatterskap har vi invitert Sigurd Tenningen og Steen Nepper Larsen.

Sigurd Tenningen er forfatter og jobber for tiden med en norsk oversettelse av Sloterdijks bok «Regler for menneskeparken».

Steen Nepper Larsen er lektor ved institutt for pedagogikk ved Aarhus Universitet. Han har skrevet en lang rekke artikler og omtaler av Sloterdijks bøker.

Earlier Event: February 2
Om Judith Butler: Mulighet for liv
Later Event: February 16
I dybden: Clarice Lispector