Back to All Events

«Et hjerte bytter kropp fra dyr til menneske» – ett samtal med Kristin Berget

  • Blå 9 Brenneriveien Oslo, Oslo, 0182 Norway (map)

Kristin Berget debuterade 2007 med diktsamlingen "loosing louise". Därefter kom "Der ganze Weg" (2009), "Hennes ansikt" (2013) och "Min natur" (2013). Hon är representerad i Kolon förlags poesiantologi "Den engelske kanal" från 2014 och 2015, och medverkar i årets utgåva. Kristin Berget kom med sin första roman "Sonja Sacre Cœur" 2015, utgiven på H//O//F.

Kristin Berget skriver med mod och allvar, men också med humor och vilja att se på världen med en annan blick. Texterna öppnar sig mot skilda områden som samhälle och religion, kön och identitet, språk, historia och filosofi. 

I Bergets texter byter ett hjärta kropp från djur till människa. Hon skriver om Gud som ett ord i en himmel. Ett dikt-jag vandrar ut av sitt kön och in i en stad. Städerna blir demonterade. Kategorierna nedmonterade. I texterna namges allt på nytt. Någon har slutat att ta telefonen, den kan vara från Gud. Kropparna läcker. Kristin Berget skriver om begär och förälskelse, om det farliga i att ha ett namn.

Berget har tilldelats Stig Sæterbackens minnepris i 2014, hon har varit nordisk kandidat till "European Poet of Freedom Award", och fått Tanums kvinnestipend. Hon har studerat vid Litterär Gestaltning i Göteborg, har varit konstnärlig ledare för Harpefoss Poesifestival i 2012 och redaktör för Cappelen Damms debutantantologi "Signaler". 

Litteratur på Blå har bjudit in Kristin Berget till ett samtal om hennes författarskap. Vi kan glädja oss till uppläsning och fördjupning i Bergets texter. Samtalen leds av Litteratur på Blås Joanna Lundberg.