Back to All Events

Solaris revidert: Nye perspektiver på Stanisław Lem

  • Blå 9 Brenneriveien Oslo, Oslo, 0182 Norway (map)

Velkommen til en samtale om den polske forfatteren Stanisław Lem!

Stanisław Lem (1921-2006) har et vidtspennende forfatterskap med verk innenfor science fiction, filosofi, futurologi, essayistikk og satire. Hans bøker er blitt oversatt til over 40 språk og hans mest kjente verk, romanen «Solaris» har blitt filmatisert både av Andrej Tarkovskij i 1972 og Steven Soderbergh i 2002. Menneskets plass i universet, muligheten for kontakt med utenomjordiske sivilisasjoner og grensene for den menneskelige erkjennelsesevnen er noen av tematikkene som går igjen hos Lem.

I denne samtalen vil vi diskutere Lems forfatterskap i lys av nye perspektiver, både innenfor science fiction, biografisk lesning, Holocaust-forskning og kognitive tilnærminger til litteratur. Vi har invitert fire fremragende forskere til å diskutere Lem på bakgrunn av eget pågående forskningsarbeid. 

I panelet:

AGNIESZKA GAJEWSKA - Postdoktor og adjunkt i polsk filologi ved Universitetet i Poznan, Polen. I boken «Holocaust and the stars. The past in the prose of Stanisław Lem» («Zagłada i gwiazdy. Przesłość w prozie Stanisława Lema») leser hun Lems forfatterskap som en del av polsk etterkrigslitteratur, og diskuterer hvordan Lem skriver historiske hendelser, særlig andre verdenskrig og Holocaust, samt egne biografiske erfaringer, inn i sitt forfatterskap. 

PAWEL FRELIK - Førsteamanuensis i amerikansk litteratur og kultur ved Universitetet i Lublin, Polen. Pawel Frelik sitter i redaksjonsrådet til "Science Fiction Studies, Extrapolation" og «Journal of Gaming and Virtual Worlds» og er medredaktør i bokserien «New Dimensions in Science Ficion» (University of Wales Press). Han nyeste utgivelse er «Visual Cultures of Science Fictions» (2017) og han arbeider for tiden med en bok om Lem i serien «Masters of SF series» for University of Illinois Press. 

BODHISATTVA CHATTOPADHYAY - Postdoktor ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo. Han er sjefsredaktør for "Fafnir: the Nordic Journal of Science Fiction and Fantasy Research" og redaktør for det kommende boken «Indian Genre Fiction: Pasts and Future Histories» (Routledge) – samt Litteratur på Blås science fiction-ekspert. http://bodhisattvac.com/ 

YLVA ØSTBY - Postdoktor ved Psykologisk Institutt ved Universitetet i Oslo og spesialist i klinisk nevropsykologi. Ylva Østby har gitt ut boken «Å dykke etter sjøhester. En bok om hukommelse» sammen med Hilde Østby og er en del av forskningsgruppen Literature, Cognition and Emotion.

Samtalen ledes av Julia Wiedlocha som skriver masteroppgave om Lems "Solaris" og er redaksjonsmedlem i Litteratur på Blå, samt Lem-entusiast. 

cc: 50,- 

Samtalen vil være på engelsk.

Later Event: November 14
I dybden: Philip Roth