Back to All Events

Alle elsker Dick: Valentine's-spesial om Chris Kraus

  • Blå 9 Brenneriveien Oslo, Oslo, 0182 Norway (map)

Da Chris Kraus utgav I Love Dick i 1997 på det lille, uavhengige forlaget Semiotext(e), solgte boka mindre enn hundre eksemplarer. Etter at et nytt opplag kom ut i 2006 har romanen imidlertid gjenoppstått; som kultbok, som et «feministisk geriljaskrift», som instagramfavoritt - og som «mesterverk». I 2016 ble I Love Dick filmatisert som TV-serie av Jill Soloway, og i disse dager kommer boka ut på norsk på Aschehoug forlag.

I romanen følger den eksperimentelle filmskaperen Chris Kraus, 39, med mannen Sylvère Lotringer, en 56 år gammel universitetsprofessor fra New York, på et sabbatsår i California: Der spiser de middag med kulturkritikeren Dick, som hun blir hodestups forelsket i. På ektemannens oppfordring begynner hun å skrive brev til Dick for å gi uttrykk for sine følelser, og etter hvert blir også ektemannen involvert i brevskrivingen og, vikarierende, i Chris’ ikke-gjengjeldte besettelse. De blir en slags «filosofiske stalkers» (Susanne Christensen).

Kraus’ sjangeroverskridende roman benytter seg av ekte navn og dokumenter, og befinner seg et sted mellom (brev)roman, memoar og essay. Hedda H. Robertsen skriver: «[H]istorien handler egentlig om alt annet enn Dick – den handler om kunst, klasse, kjønn, om brevskriving som en litterær form, ubesvart kjærlighet som et potensielt utgangspunkt, avstand, nærhet, smerte som stimulering, osv.» (Fett 3/2016) Kraus analyserer, dissekerer og iscenesetter seg selv som en «mislykket» kvinnelig kunstner, økonomisk avhengig av sin mann og til og med mislykket som begjærsobjekt. «Boka kan leses som et antropologisk feltstudie der Kraus analyserer de sosiale og økonomiske premissene for en kvinnelig kunstner.» (Robertsen) «Hos Chris Kraus er det at «leve eksperimentelt» en filosofisk informeret, jeg-oppløsende skrive-leve-praksis.» skriver Susanne Christensen. 

Utover I Love Dick har Kraus blant annet skrevet romanene Aliens & Anorexia, Torpor og Summer of Hate. Før hun gikk over til å skrive lagde hun en rekke kortfilmer, deriblant Simone Weil-inspirerte Gravity & Grace. Hun redigerer serien Native Agents på Semiotext(e) forlag.

Litteratur på Blå inviterer til samtale om Kraus’ forfatterskap, om kunst og kjærlighet, om selvbiografi og filosofisk stalking, og ikke minst om Dick. Med oss har vi litteraturkritiker Susanne Christensen, Manifest-redaktør Ellen Engelstad og forfatteren Hedda Robertsen. Samtalen ledes av Litteratur på Blås Hedda Lingaas Fossum. Velkommen! 

I panelet:

SUSANNE CHRISTENSEN er kritiker i Bokmagasinet og Vagant, og forfatter av blant annet Den ulne avantgarde (2011) og En punkbønn (2015). 

ELLEN ENGELSTAD er utdannet litteraturviter og redaktør i Manifest Tidsskrift. Hun har jobbet som journalist og kritiker og er forfatter av boka Syriza. Den greske våren og kampen om Europas sjel. (2016) 

HEDDA HØGBY ROBERTSEN er utdannet litteraturviter, forfatter og formidler. Hun har blant annet skrevet romanene Skutt i filler av Mads Mikkelsen (2008) og Ildfuglen (2012).

Inngang: 50,- 

Dørene åpner ca. 18.30.

Later Event: February 28
I dybden: Roberto Bolaño