Hva bor i ideen om morskjærlighet og hvordan tenker vi om mødre som ikke er gode mot bara sine? Litteraturen er full av historier om onde, sorgtunge og kvelende mødre og det ser ikke ut til vi er ferdige med temaet. Alle med en mor har mye å si om henne, også de med en såkalt lykkelig barndom.
Ariel Leve skriver i memoarene "An Abbrivated Life" (2016) om leken “Being Born”, hvor hun og moren, nakne, ligger nakne i sengen og den seks år gamle dattera må ligge sammenkrøpet mellom mors bein til lyden av roping og pust til det sier “pop” og lille Ariel er født på nytt.
I Elfride Jelineks roman "Pianolærerinnen" (1983) kontrollerer en mor sin voksne datter. Hva Erika får ha på seg, hvem hun får like, hvor hun får være. Store og lille Frau Kohut ligger ved siden av hverandre i dobbeltsengen kveld etter kveld og deres verden er fylt av forakt og incestuøst begjær.
I romanen "Rase" (2018) av Monika Istakstuen leser vi om en mor som “er så redd for hendene sine”. En dag, i en trettende og gjenkjennelig situasjon, kaster mor uteklærne på ungene sine og eldstedatteren roper “ikke slå!”. Barnet frykter sin mor.
I Julie Stokkendals roman Dagene (2019) må datter Tea si “det går bra, mamma” igjen og igjen til en mamma som lett slår sprekker og lekker sorg og kritikk utover dem begge.
Psykoanalytiker og professor Siri Erika Gullestad har skrevet om mors aggresjon rettet mot sitt barn i Lars von Tries film Antichrist (2009). Gullestad har også skrevet om nærheten mellom mor og spedbarn som roten til seksualdriften. “Gjennom måten hun håndterer barnet på – hvordan hun vugger og snuser, hennes varme og hud – setter hun «bumerke» på sitt avkom. Hennes samspill med ungen besjeles av hennes seksuelle ubevisste, og slik «forføres» barnet”. (2018).
Hvis det er noe i psykoanalysens teorier om hore-og-madonna- paradokset, hvordan virker dette inn på morsidealet og således morsevnene? Tåler vi at mor er subjekt med alt det innebærer?
Vi skal snakke om mødre på Litteratur på Blå. I panelet har vi med oss forfatter Julie Stokkendal, forfatter Monika Isakstuen og professor i psykologi, Siri Erika Gullestad.
Ida Pallin Bostadløkken leder samtalen.
Vi gleder oss!
Dørene åpner kl. 19.00. Samtalen begynner kl. 19.30.
cc: 50,-
Back to All Events