Back to All Events

Nettarrangement: Fotoboken, ziner og det å lese for å se

Fotoboken må ses som en relativt ny kunstnerisk kategori, oppstått for å differensiere seg fra andre fotografisk illustrerte bøker. Historien til, og oppbygningen av fotoboken som kategori er porøs og mangefasettert, fra de første fotobøkenes grobunn i den vitenskapelige materialismen og boken som et medium av orden, oppslag og ansamling, til fotoboken som en subjektiv og radikal uttrykksform frigjort fra kunstens institusjonelle rammeverk, til dagens fotobøker som direkte engasjerer seg i en vitenskapelig forhistorie og setter spørsmålstegn ved rammeverkene av kunnskapen i seg selv. Fotobøker river ned hierarkiet mellom tekst og bilde, og setter opp lesningen av bilder i en suksesjon av implisitt bevegelse som umuliggjør en klar totalitet. Fotoboken er en fysisk opplevelse med sine egne betingelser. Ziner og fanziner er små selv-publiserte publikasjoner med begrenset opplag som eksisterer utenfor institusjonelle rammer, ofte kalt en moderne reiterasjon av pamfletten. Slik skaper ziner en uformell og selvbevisst formidlingsmåte. Fra sin start i Sci-Fi kulturen på 1930-tallet til ”Riot grrl” og med zinens betydning for tredjebølgefeminisme har zinen med sitt DIY-format gitt en stigmafri og mangfoldig uttrykksarena.

Planen for kvelden er en uformell felles lesning av noen av våre favoritter blant fotobøker, fra de mer obskure til kanoniserte klassikere. Med kameraet pekende ned på bordet inviterer vi dere alle til å bli med og bla og snakke om fotobøker, ziner og kanskje litt andre ting også. I panelet sitter Nina Strand og Line Bøhmer Løkken. Samtalen ledes av William Wessel Nore.

Nina Strand er redaktør for og grunnlegger av Objektiv forlag, fotobokkunstner og forfatter. Hennes siste bok Residency (2019) er en selvrefleksiv foto-/tekstbok om kunstnerrollen og hva det vil si å faktisk være kunstner. Strand er også medredaktør i STAFETT (RELAY) en skandinavisk fanzine som ønsker å skape en felles plattform som synliggjør brudd og likheter i et tverrskandinavisk visuelt språk.

Line Bøhmer Løkken er kunstner og forfatter. Hun har gitt ut flere fotobøker, bl.a. Immersed in Stone – Black Ice som ble kåret Årets Vakreste Bok i 2019 av Grafill, så vel som SANDAKER VGS, Portrait of a Norwegian High School som vant Årets Vakreste Bok i 2010. Bohmer Løkken er medgrunnlegger og kurator av kunstprosjektet Angle 1-90°, en serie på 90 pamfletter med lik layout som skal gi en arena for ett mangfoldig fotografisk uttrykk. Hver pamflett i serien er arbeidet frem av en fotograf og verkene er laget for spesifikt for den ene pamfletten.

Obs! Samtalen blir strømmet og vil foregå uten publikum tilstede. Lenke til strøm legges ut tirsdag 18. august kl. 19:00