Back to All Events

Øst for: Polen – Bruno Schulz

  • BLÅ 9c Brenneriveien Oslo, Oslo, 0182 Norway (map)

«Øst for» ønsker å utfordre forståelsen av Øst-Europa gjennom litteratur og musikk.

«I juli pleidde far å reise til eit kurbad og etterlate meg, mor og storebror til dei kvitglødande og svimlande sommardagane. Øre av lys bladde vi i den store ferieboka der alle sidene blussa og romma det kvalmande søte fruktkjøtet til gylne pærer.»

Bruno Schulz (1892–1942) regnes som ev de fremste polske forfatterne i det tjuende århundret. Foruten noen enkeltstående noveller, brev og kritikker, ga han bare ut to verk mens han levde. En del av forfatterskapet gikk trolig tapt under andre verdenskrig. I 1942 Schulz ble skutt av Gestapo på gaten i hjembyen Drohobytsj. Bruno Schulz skriver i et landskap mellom virkelighet og drøm og sammenlignes med Kafka og Proust.

Kanelbutikkane og andre forteljingar (Skald forlag, 2023) skildrer det jødiske miljøet i den nå ukrainske byen Drohobytsj, sett fra barndommen til forfatteren og med faren Jakub som midtpunkt. Schulz skriver fra et område som har hørt hjemme både i øst og vest, en kulturell smeltedigel, en plass for store politiske omveltninger og stadig skiftende grenser. Den særegne stilen og fortellermåten til Bruno Schulz har påvirket polske forfattere helt fram til i dag.

Innlegg og opplesninger:

Schulz som inspirasjon – Hans Herbjørnsrud, forfatter
Det fantastiske i Kanelbutikkane – Tharaniga Rajah, forfatter og oversetter
Walter Benjamin og Bruno Schulz: Barndom i Berlin og Kanelbutikkane – Benjamin Yazdan, kritiker og stipendiat i nordisk litteratur
Bruno på divanen – Siri Gullestad, psykoanalytiker og professor i psykologi
Opplesing – Ole Øwre, skuespiller
Noen ord om oversettelse, veggmalerier og «Drømmerepublikken» – Julia Wiedlocha, oversetter

Musikk:

Plater fra reisekofferten til Marceli Weron

«Dei fletter og vikler seg saman, vandrar i lag med meg, desse kvitlege og mjuke, frodige kratta som ligner bleike potetspirar i ein nattleg kjellar.»

Kveldens musikalske bidrag blir et imaginært forsøk på å fylle reisekofferten til Marceli Weron med mystikken til novellen «Undula» i lydform. I kombinasjon med moderne mørke lydlandskaper, vil galisisk og sentraleuropeisk folklore forsøksvis flettes sammen til en spirende musikalsk vandring ved Akerselvas nattlige bredd.

Dørene åpner kl. 19.00
Programstart kl. 19.30
CC: 50 kr

OBS! Dette arrangementet foregår på Blås nye scene, HIMMEL.

Himmel finner dere i enden av uteserveringen, til venstre og opp en trapp. Det er dessverre ikke universell utforming i dette lokalet.