Festkveld for Eldrid Lunden

Fotograf: Cato Lein 1. desember avslutter Litteratur på Blå høstsemesteret med en hyllest til Eldrid Lunden som fylte 75 år 5. oktober i år. Gjennom sitt virke som lyriker, og som professor i skrivekunst ved Forfatterstudiet i Bø, har Lunden hatt en betydelig innvirkning på norsk samtidslitteratur. Dette vil vi feire på høstens siste Litteratur på Blå-arrangement.

Lunden debuterte i 1968 med diktsamlingen F. eks. juli i 1968. Diktene hennes har blitt oversatt til flere språk, og hun har mottatt flere priser for sitt forfatterskap, blant annet Brageprisens hederspris i 2000. Hun er en av Norges viktigste lyrikere, og som poet, tidsskriftmedarbeider, kritiker og pedagog har Lunden hatt en sentral posisjon innen samtidslitteraturen de siste 20 år.

I 1982 var Lunden med å etablere en av de viktigste skriveutdannelsene i Norge, Forfatterstudiet i Bø ved Høgskolen i Telemark. I 1996 ble hun Norges første og eneste professor i skrivekunst. I 1960-årene var Lunden knyttet til kretsen omkring tidsskriftet Profil, der hun også en tid var redaksjonsmedlem, og i 80-årene var hun medredaktør av det svenske tidsskriftet Café Existens. Lunden har også vært medlem av Den norske Forfatterforenings litterære råd.

I anledning 75-årsjubileet arrangerer vi en samtale mellom Eldrid Lunden og Terje Dragseth om Lundens virke som lyriker og professor i skrivekunst.

I tillegg til panelet, har vi også invitert forfatterne Viktoria Kielland, Mari Tveita Stagrim, Hanne Ørstavik, Aasne Linnestå og Camilla Groth til å lese og feire jubileet sammen med oss.

Om Lundens lyrikk: "Det særegne ved hennes forfatterskap er hennes lavmælte stemme som stille undersøker språkets vilkår i møtet med (den kvinnelige) erfaring og sansing, samt ser det ukjente i det velkjente". (fra Aschehougs hjemmeside)

Terje Dragseth er forfatter, musiker og regissør. Han debuterte med dikt- og tekstsamlingen Offerfesten i 1980 og har gitt en rekke diktsamlinger siden den gang. Han er i høst aktuell med diktsamlingen Jeg skriver språket.

Victoria Kielland er forfatter og teaterviter. Hun debuterte i 2013 med kortprosasamlingen I Lyngen som hun ble nominert til Tarjei Vesaas´ debutantpris for. Hun er også en av initiativtakerne til skrivekollektivet A.K.R.O.N.Y.M.

Mari Tveita Stagrim er forfatter og bor i Oslo. Hun debuterte i høst med boka Alle nyanser av sinne, og er en av initiativtakerne til skrivekollektivet A.K.R.O.N.Y.M.

Tone Hødnebø debuterte i 1989 med diktsamlingen Larm, og har siden det utgitt en rekke diktsamlinger. Hun har blant annet blitt tildelt Sultprisen og Doblougprisen for sitt forfatterskap.

Aasne Linnestå er forfatter, poet, librettist og dramatiker, oppvokst på Rjukan, bosatt i Oslo. Hun debuterte i 2000 med diktsamlingen Små, hellige løgner og har siden skrevet en rekke diktsamlinger og  romaner.

Camilla Groth er lyriker og debuterte i 2008 med Nature Boy, og fulgte opp i 2013 med diktsamlingen Hysj! I høst ga hun ut diktsamlingen Et sted der ute er jeg lykkelig.