Finlandssvensk aften

Litteratur på Blå og Finsk-norsk kulturinstitutt presentereterer: Plask i andedammen – en finlandssvensk aften med Monika Fagerholm og Stella Parland. Når man i Finland snakker om andedammen sikter man gjerne til finlandssvenskene, den svenskspråklige minoriteten på seks prosent hvor "alle" kjenner alle. Denne kvelden møter forfatterne Monika Fagerholm og Stella Parland publikum på Blå for å diskutere finlandsvensk litterær identitet i sammenheng med sine egne bøker.

Monika Fagerholm (f. 1961) er nærmest for nestor å regne i den finlandssvenske litteraturen. Fagerholm ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris 2010 for sin siste utgivelse Glitterscenen, en frittstående fortsettelse av Den amerikanske flickan (2005); en roman som også ble belønnet med nominasjon til Nordisk Råds litteraturpris og som hun fikk den høythengende Augustprisen for. Hun har også skrevet kultromanen Diva.

Stella Parland (f. 1974) er poet med sans for det morbide, det barnslige og det surrealistiske. Hun har også utgitt den illustrerte barne- og voksenromanen Delirium – romanen om en hund. Parland har studert litteratur, teatervitenskap og historie ved Helsingfors Universitet og arbeider som forfatter og sjefsredaktør for det finlandssvenske tidskriftet Kontur samt som teaterkritiker for Hufvudstadsbladet.

Kveldens intervjuer er journalist og skribent Marte Spurkland.

Arrangementet er en del av den Finlandssvenske uken i Oslo 2-7 november, for fullstendig program se Finsk-norsk kulturinstitutt sine hjemmesider: www.finno.no

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Norsk-finsk kulturfond deler ut en kulturpris i forbindelse med arrangementet. Kulturprisen gis primært til enkeltpersoner som på en fortjenestefull måte har fremmet og/eller fremmer kulturforbindelsene mellom Norge og Finland.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------