(For her er det) solskinn og samfunnskritisk arbeiderdiktning. En samtale om Alf Prøysens prosatekster

Prøysen nett”Prøysen er den beste diktaren me har hatt etter krigen”.- Olav H. Hauge

Alf Prøysen (1914-1970) var en av landets høyest skattede visesangere. Låter som "Sønnavind-valsen", "Steinrøysa neri bakken", "Lillebrors vise" og "Jørgen Hattemaker" har blitt en del av norsk pophistorie, og blir fortsatt spilt på radio. Men Prøysen er en omdiskutert dikter. Enkelte har sett på Prøysen som en idylliker, en nostalgisk skildrer av det lykkelige livet på landsbygda i gamle dager, mens andre har sett Prøysen som en dyster, samfunnskritisk og og opprørsk poet. Prøysen-forskeren Bjørn Ivar Fyksen har i den senere tid hevdet at Prøysen må sees som en arbeiderdikter i tradisjonen fra  de svenske forfatterne Harry Martinsson og Ivar Lo-Johansson.

Mye av diskusjonen rundt Prøysen tatt utgangspunkt i visene, den mest kjente delen av hans tekstproduksjon. Men Prøysen skrev mer, mye mer. Mellom 1951 til 1970 forfattet han over 750 lørdagsstubber for Arbeiderbladet. Prøysen skrev også barnebøker, bestselgerromanen Trost i taklampa og novellesamlinga Dørstokken heme, og var forfatter av flere skuespill.

Tirsdag 4. mars kl. 19.00 tar vi et lite dykk i noen av disse Prøysen-tekstene på Blå. Ingrid Weme Nilsen kommer for å snakke om historien til Trost i taklampa, som startet som roman i 1950, ble et skuespill i 1952, spillefilm i 1955 og til slutt også en musikal. Har Prøysens landsbygd fremdeles relevans i 2014, over 60 år etter at romanen ble utgitt? Bjørn Ivar Fyksen dukker også opp, og vil snakke om Prøysens mange lørdagsstubber, som i vår blir utgitt samlet på Tiden forlag. Hvordan preger Prøysens husmannsbakgrunn stubbene hans? Hvordan forholder prosatekstene seg til Prøysens øvrige tekstproduksjon?

Ingrid Weme Nilsen er dramaturg og litteraturviter. Hun har jobbet med Det norske teatrets oppsetting av "Trost i taklampa", som har premiere 28. mars.

Bjørn Ivar Fyksen er doktorgradsstipendiat i nordisk litteratur ved Høgskolen i Hedmark, og skriver avhandling om Prøysens forfatterskap.

Ordstyrer er Litteratur på Blås Eirik Bergesen Dalen.