Hvem har bruk for ungdomslitteratur?

Hvis du leser denne teksten så er du sannsynligvis ikke tenåring lenger. Men det er kanskje ikke lenger siden enn at du vagt husker hvordan det var. Kanskje husker du hvordan alle ser på deg, hvordan de ignorer deg og hvordan du alltid er litt redd når du går inn i et rom. Kanskje husker du også den gjennomgripende forvirringen og hvordan spørsmålet "hvem er jeg?" virker både livsviktig og meningsløst.  

Dette eksplosive ormebolet må ungdomsbokforfatteren manøvrere seg gjennom, med bøker om alt fra vampyrer til global rettferdighet. Men hvor store ambisjoner tør forfatteren å ha på ungdommenes vegne? Blir de mer utilgjengelige ungdomsbøkene lest, eller støver de ned i bibliotekene? Har ungdomsbokforfatteren et pedagogisk ansvar, og kommer det i så fall i konflikt med rent litterære hensyn? Har litteratur for ungdom andre spilleregler?

 

Med for kvelden har vi Ragnfrid Trohaug, forlagsredaktør for barne- og ungdomslitteratur i Samlaget og forfatter av en rekke ungdomsbøker, og Wanda Voldner, daglig leder i Foreningen !les. Ordstyrer er Litteratur på Blås Leif Amund Lie.