I dybden: Forugh Farrokhzad

ff2Forugh Farrokhzad er en av de mest innflytelsesrike moderne iranske poetene. Hun ble født inn i en middelklassefamilie i Teheran i 1935 og døde i en trafikkulykke allerede som 32-åring, i 1967. Litteratur på Blå inviterer til samtale om Farrokhzad med gjendiktere og kjennere av hennes  forfatterskap. Farrokkzhad debuterte med diktsamlingen Asir (Fanget) i 1955. Hun skriver seg inn i den tusenårige persiske litterære tradisjonen, dominert av menn, men skriver også mot den, ved at erfaringsverdenen tilhører en moderne kvinnes. Farrokhzad ble en viktig stemme i iranske kvinners frigjøringskamp, og diktene skapte kontrovers da de kom ut fordi de kretset rundt kvinnelige erotiske erfaringer og kritiserte det patriarkalske og konservative iranske samfunnet. Gjennombruddsverket hennes kom med Ein annan fødsel i 1963 (gjendiktet til norsk av Odveig Klyve, 2002). Hun laget også den dokumentariske kortfilmen The House is Black (1962) som vi viser på Blå denne kvelden. I filmen utforsker Farrokhzad livet i en spedalskleir i Iran og fletter inn egen poesi og religiøse tekster fra både Bibelen og Koranen.

I løpet av sitt korte liv fornyet Farrokhzad iransk poesi med kontroversielle dikt om blant annet kjærlighet og begjær, i et intenst, billedrikt og originalt språk. Diktene hennes befinner seg i et grenseland mellom klassiske og moderne former, i kontrast til den høystemte tradisjonelle poesien. Bruddet med konvensjoner foregikk ikke bare i litteraturen; som 16-åring giftet Farrokhzad seg med en fjern slektning som var dobbelt så gammel, fikk en sønn, og skilte seg som 19-åring. Hun levde flere år i Europa, giftet seg på nytt og adopterte en av guttene hun møtte i spedalskleiren under innspillingen av The House is Black. Etter den islamske revolusjonen i 1979 var diktene henne bannlyst i over ti år, men med tiden har Farrokhzad fått nær sagt kultstatus i hjemlandet og hun gjendiktes til stadig nye språk.

På Blå møtes Odveig Klyve, Shadi Angelina Bazeghi og Nina Zandjani for å samtale om Farrokhzads forfatterskap.

Odveig Klyve er forfatter, gjendikter og filmregissør. Hun debuterte i 1993 med diktsamlingen Rift. Klyve har blant annet gjendiktet Ein annan fødsel. Samlingen inneholder også et utvalg dikt fra andre verk av Farrokhzad.

Shadi Angelina Bazeghi debuterte som poet i 2015 med Vingeslag. Hun har gjendiktet Farrokhzad til dansk: Antologien Kun stemmen bliver tilbage rommer bl.a. Bazeghis oversettelse av to hele verker, En anden fødsel og Lad os tro på begyndelsen af en kold årstid og en introduksjon til Farrokhzads liv og forfatterskap skrevet i dialog med Mette Moestrup.
Nina Zandjani har tekstet iranske filmer og oversatt moderne og klassisk persisk litteratur til norsk i en årrekke. Hun har vært universitetslektor i persisk ved Universitetet i Oslo, og er for tiden doktorgradsstipendiat ved samme universitet, der hun arbeider med tyske oversettelser av den persiske klassikeren Rosenhagen (Golestan) av Sa'di fra 1258.

 

forugh1