Stig Sæterbakken til minne

Litteratur på Blå minnes forfatter Stig Sæterbakken, som gikk bort i dag, den 25. januar, kun 46 år gammel. Sæterbakken har alltid hatt en høy stjerne hos redaksjonen og vært et stort forbilde for både oss og våre gjester. Han har også vært en kjær gjest hos oss gjennom hele vår historie, og vi ser takknemlig tilbake på kveldene vi har kunnet tilbringe med han på Blå. Høsten 2007, da Litteratur på Blå var en helt nyoppstartet scene, gjestet Sæterbakken oss den 6. november for å snakke om sitt forfatterskap og sin da nyeste roman, Usynlige hender. Samtalen, som ble ledet av Marius Fossøy Mohagen, ga et fint innblikk i et allerede da svært velutviklet og etablert forfatterskap. Den 12. mai 2009 fikk vi besøk av den prisbelønnede oversetteren Stig Sæterbakken, under tittelen "Kritikersalong: Er det oversetternes skyld at de bli oversett?". Sæterbakken vant Kritikerprisen for beste oversettelse i 2007 for Eldreomsorgen i Øvre Kågedalen av Nikanor Teratologen, og deltok i samtalen med oversetter Steinar Lone og forlagsredaktør Birgit Bjerck. At Sæterbakken var svært opptatt av å spre andre lands litteratur, både som redaktør og oversetter, er velkjent. Vi er glade for at han fikk snakket om denne formidlingssiden av forfatterskapet hos oss.

I samarbeid med tidsskriftet Bøygen arrangerte Litteratur på Blå slippfest for temanummeret om litteratur og rus den 24. september 2009. I Bøygen #3 2009 bidro Sæterbakken med teksten ”23 notater om alkohol. En hyllest av Stig Sæterbakken”. Han satt i panel med Anka Ryall, førsteamanuensis i engelsk litteratur, og forfatter Tomas Espedal, og ga oss en av de mest levende og minnerike samtalene Blå har huset. Litteratur på Blå og Bøygen har verken før eller siden operert med artistraider, men på Sæterbakkens denne kvelden sto en flaske Laphroaig. Opptak fra kvelden er tilgjengelig her.

Til sist fikk vi besøk av ham for knappe to måneder siden, da han gjestet oss den 8. november i fjor for å snakke om sitt forfatterskap og siste bok, Gjennom natten. Samtalen ble ledet av forfatter Endre Ruset. Vi siterer fra programteksten: ”Stig Sæterbakken har gjennom en årrekke etablert seg som en slags jævelskapens talsmann, og gjennom hans siste tre romaner – Usynlige hender, Ikke forlat meg og Gjennom natten – ser vi mennesker brette ut de mørkeste sider ved seg selv, gjennom ekstreme situasjoner. Sæterbakken kaller dette løsrivelse, og ikke med negativt fortegn”.

Litteratur på Blå reagerer med sjokk og sorg på nyheten om Sæterbakkens plutselige død. Vi takker for alle fine møter i både bokform og på scenen, og lyser fred over minnet.

Ellen Engelstad, leder i Litteratur på Blå