Svartekunst - med Erlend Erichsen, Cornelius Jakhelln, Håvard Rem og Kristin Ribe

Ved siden av den tilsynelatende naive, ironiske, uforpliktende litteraturbølgen, ser det ut til å gå en annen strømning gjennom norsk litteratur. Den er preget av alvor og store følelser, og en fascinasjon for det destruktive. Mange aktører i norsk litteraturverden er del av eller har vært innom black metal-miljøet. Der noen hører bare støy, ser andre svartmetallen som stor kunst, med dype historiske og kunstneriske røtter. I all sin kompromissløshet kan det minne om en særnorsk avantgardebevegelse. Kanskje skjuler det seg også en poesi i støyen... Litteratur på blå inviterer til en kveld med samtale om den svarte samtidskunsten - litteratur og billedkunst især - og dens forgreininger til black metal. Stikkord for kvelden: norrøn kulturarv, brutalitet, rus, besettelse, dekadense, romantikk, natur og den nordiske natten.

Etter debatten vil det bli konsert med 3rd Inhuman Music Regiment Berlin.

Erlend Erichsen er forfatter med bakgrunn innen billedkunst, og har vært med i black metal bandene Gorgoroth og Molested. Erichsen vil lese fra sin nye bok, Sol under jorden, som kom ut i høst. Cornelius Jakhelln er forfatter og utgir den høgnorske diktsamlingen Trisyn på Samlaget i høst. Han er vokalist og gitarist i Solefald, som kommer med albumet "Norrøn livskunst" på Indie Recordings i november. Jakhelln vil lede panelsamtalen. Håvard Rem, poet og sangtekstforfatter, utga i vår Innfødte skrik, den første kronologiske og analytiske gjennomgang av norsk svartmetalls historie, med vekt på tekstene og en dehistorisk tilnærming. Kristin Ribe er forfatter og kunstner som ikke har tilknytning til black metal, men som skriver om selvmord, død, drapsmetoder og, i sin nyeste roman fra i vår, Syn, om veien inn i fjellet for å nettopp betvinge det døde og mørke.

3rd Inhuman Music Regiment Berlin teller foruten Cornelius Jakhelln billedkunstner og musiker Sindre Foss Skancke (Utarm), støykunstner og musikkritiker Svein Egil Hatlevik (Zweizz, Fleurety, Umoral), samt gitarist og designer Kim Sølve Madsen (Swarms, Blitzkrieg Baby, Trine + Kim designstudio). Regimentet inngår i kunstmilitsen Art Militia (www.artmilitia.org).