Tankegods - Sigmund Freud

Sigmund FreudSigmund Freud er fortsatt et av de mest sentrale navnene innenfor moderne tenking. Freuds egentlige område var psykologi, men psykoanalysen og dens tilhørende begreper dukker opp i en lang rekke disipliner, også innenfor litteraturens verden. Selv om Freud aldri er uaktuell, er han kanskje spesielt aktuell akkurat nå, i og med antologien Mellom psykoanalyse og litteratur som kom ut høsten 2011. I tillegg foreligger en nyoversatt utgave av Hinsides lystprinsippet. Til og med på kinolerretet ser vi den gode Sigmund røyke sin sigar i A Dangeruos Method. Med dette som utgangspunkt vil Litteratur på Blå tilegne en kveld til utforskningen av Freuds tankegods.

Irene Engelstad er professor i nordiske språk og litteratur, og redaktør for den nye antologien Mellom psykoanalyse og litteratur. I 1985 redigerte hun også boka Skriften mellom linjene : 7 bidrag om psykoanalyse og litteratur. Torberg Foss er klinisk psykolog og psykoanalytiker, og har bl.a. skrevet boken Psykoanalysens hemmelighet. Begge to har arbeidet med Freud innenfor sine respektive felt, og de vil møtes i en samtale om Freud og litteraturen. Ordstyrer er Kaja Schjerven Mollerin, kritiker og stipendiat ved Universitetet i Oslo.

Med denne kvelden fortsetter vi vår arrangementsserie hvor sentrale tenkere i det 20. århundre presenteres. Målet er å gi en generell innføring, samtidig som tankegodset undergår en mer utførlig utforskning. Slik kan også kjent stoff anta nye og overraskende dimensjoner.

Tirsdag 21. februar klokka 19:00 på Blå. CC: 30,-

Bergen i våre hjerter

Bergen i våre hjerterAlt som har skjedd av litterær betydning i Norge de seinere årene, har stort sett skjedd i Bergen.

- Erlend O. Nødtvedt til Klassekampen

Er hansabyen i vest Norges litteraturhovedstad? Vi utforsker påstanden kun med geografisk distanse når Bergen inntar Litteratur på Blå. Vi inviterer tre bergenske skikkelser til scenen til samtale, opplesning og musikalske innslag. To av dem gjorde seg bemerket i 2011 med kritikerroste bokutgivelser, og den siste ble sett på musikalsk/litterær turné med Tomas Espedal.

Erlend Nødtvedt skriver ruskende heimstaddikt, hvor Hordalands urhistorie og Bergens sjel behandles. Med hans andre diktsamling Bergens beskrivelse (2011) blir vi tilbudt et godt utgangspunkt for bedre å forstå byen i vest. Cesilie Holck har titlene Norg (2009) og Lille hjelper (2011) på samvittigheten, begge svært språkbevisste samfunnssatirer. Stavanger Aftenblad skrev om den siste boka, at hun får ”sagt vesentlige ting om savn og sorg, nedbyggingen av industrien, fraflyttingen fra bygdene, oljebrønnene som snart går tomme, og ikke minst om en stadig mer omseggripende emosjonell knapphet". Kristian Linz skriver tekster på norsk, beveger seg i viselandskapet (ondsinnede rykter sier han tar opp arven etter Eggum) og lager fengende låter med overraskende lyriske vendinger.

Litteratur på Blås Runa Skolseg leder oss gjennom kvelden.

Tirsdag 14. februar klokka 19:00 på Blå. CC: 30,-

Hvor går humaniora?

Hvor går humaniora?I tid med nedskjæringer og sentraliseringer står humaniora overfor en rekke utfordringer. Makter humaniora å holde tritt med krav om "samfunnsnyttig forskning", "tellekanter" og "tverrfaglighet"? Hvis det dannes nye krav til humaniora som kunnskapsleverandør må det vurderes om og hvordan feltet bør tilpasse seg nye omstendigheter. Hvilken verdi har humaniora? Står feltet i fare for å miste sin egenart? Hva er humanioras fremtid og hvordan ser veien dit ut? Litteratur på Blå har samlet ekspertise på området til samtale om dagens situasjon så vel som humanioras framtidsutsikter.

Vi henter ekspertise fra tre byer, og får besøk av Projekt Athena, et svensk humanistisk initiativ med representanter ved alle de store lærestedene i Sverige. Prosjektets hensikt er å styrke humaniora på arbeidsmarkedet og i samfunnet. På Blå er de representert av Thomas Hartvigsson, leder for Göta studentkårs humanistsektion ved Göteborgs Universitet. Universitetslektor i filosofi ved Universitetet i Bergen Finn I. Birkeland, representerer de unge akademikerne og er en av redaktørene for antologien Humanioras fremtid (2011). Bente Ailin Svendsen er professor ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier, Universitetet i Oslo. Hun er virksom i det tverrfaglige forskningsprogrammet SAMKUL.

Ordstyrer: Niclas Önnesjö fra Litteratur på Blå.

Tirsdag 7. februar klokka 19:00 på Blå. CC: 30 ,-

Stig Sæterbakken til minne

Litteratur på Blå minnes forfatter Stig Sæterbakken, som gikk bort i dag, den 25. januar, kun 46 år gammel. Sæterbakken har alltid hatt en høy stjerne hos redaksjonen og vært et stort forbilde for både oss og våre gjester. Han har også vært en kjær gjest hos oss gjennom hele vår historie, og vi ser takknemlig tilbake på kveldene vi har kunnet tilbringe med han på Blå. Høsten 2007, da Litteratur på Blå var en helt nyoppstartet scene, gjestet Sæterbakken oss den 6. november for å snakke om sitt forfatterskap og sin da nyeste roman, Usynlige hender. Samtalen, som ble ledet av Marius Fossøy Mohagen, ga et fint innblikk i et allerede da svært velutviklet og etablert forfatterskap. Den 12. mai 2009 fikk vi besøk av den prisbelønnede oversetteren Stig Sæterbakken, under tittelen "Kritikersalong: Er det oversetternes skyld at de bli oversett?". Sæterbakken vant Kritikerprisen for beste oversettelse i 2007 for Eldreomsorgen i Øvre Kågedalen av Nikanor Teratologen, og deltok i samtalen med oversetter Steinar Lone og forlagsredaktør Birgit Bjerck. At Sæterbakken var svært opptatt av å spre andre lands litteratur, både som redaktør og oversetter, er velkjent. Vi er glade for at han fikk snakket om denne formidlingssiden av forfatterskapet hos oss.

I samarbeid med tidsskriftet Bøygen arrangerte Litteratur på Blå slippfest for temanummeret om litteratur og rus den 24. september 2009. I Bøygen #3 2009 bidro Sæterbakken med teksten ”23 notater om alkohol. En hyllest av Stig Sæterbakken”. Han satt i panel med Anka Ryall, førsteamanuensis i engelsk litteratur, og forfatter Tomas Espedal, og ga oss en av de mest levende og minnerike samtalene Blå har huset. Litteratur på Blå og Bøygen har verken før eller siden operert med artistraider, men på Sæterbakkens denne kvelden sto en flaske Laphroaig. Opptak fra kvelden er tilgjengelig her.

Til sist fikk vi besøk av ham for knappe to måneder siden, da han gjestet oss den 8. november i fjor for å snakke om sitt forfatterskap og siste bok, Gjennom natten. Samtalen ble ledet av forfatter Endre Ruset. Vi siterer fra programteksten: ”Stig Sæterbakken har gjennom en årrekke etablert seg som en slags jævelskapens talsmann, og gjennom hans siste tre romaner – Usynlige hender, Ikke forlat meg og Gjennom natten – ser vi mennesker brette ut de mørkeste sider ved seg selv, gjennom ekstreme situasjoner. Sæterbakken kaller dette løsrivelse, og ikke med negativt fortegn”.

Litteratur på Blå reagerer med sjokk og sorg på nyheten om Sæterbakkens plutselige død. Vi takker for alle fine møter i både bokform og på scenen, og lyser fred over minnet.

Ellen Engelstad, leder i Litteratur på Blå