Back to All Events

Hjem, fremmedhet og identitet i tysk samtidslitteratur

  • Blå 9 Brenneriveien Oslo, Oslo, 0182 Norway (map)

Hvordan endrer litteraturen seg når den er skrevet i et fremmed land? Hvordan påvirker migrasjon og reiser den europeiske litteraturen?

Den 1. november inviterer Litteratur på Blå og Goethe-Institut til samtale om hjem, fremmedhet og identitet i tysk og norsk samtidslitteratur, med utgangspunkt i en brennaktuell antologi med tekster av unge tyske forfattere. Vi får besøk av redaktør Matthias Jügler og en av bidragsyterne, Senthuran Varatharajah.

Antologien har tittelen "Wie wir leben wollen – Texte für Solidarität und Freiheit". På norsk: "Hvordan vi vil leve – Tekster for solidaritet og frihet". Fra forlagets beskrivelse: En ny generasjon av forfattere i Tyskland seg spørsmålet om hva hjem, fremmedhet og identitet betyr. De utforsker sine egne røtter – i Iran, India, Sri Lanka, Jordan, Bosnia, Øst- eller Vest-Tyskland – og foreldrenes. De går inn i frykten både til dem som har flyktet fra sine hjemland og i sine medborgeres bekymringer. De anklager og prøver å forstå, er rasende og medfølende, er rådløse og oppfordrer til ettertanke.

Samtalen ledes av Simon Stranger, og vil foregå på engelsk.

Matthias Jügler er født i Halle/Saale i 1984. Han studerte germanistikk, nordistikk og kunsthistorie i Halle, Greifswald og Oslo og begynte deretter på et studium ved Deutsches Literaturinstitut i Leipzig. Forfatteren har mottatt flere utmerkelser for sitt arbeid, og han var bl.a. byskribent (Stadtschrieber) i Pfaffenhofen, stipendiat ved Literarisches Colloquium Berlin og Artist in Residence i Usbekistan. Hans debutroman Raubfischen utkom i 2015.

Senthuran Varatharajah, født i 1984, studerte filosofi, evangelisk teologi og kulturstudier i Marburg, Berlin og London. Varatharajahs familie flyktet fra borgerkrigen på Sri Lanka på 1980-tallet og slo seg ned i Tyskland. I den poetiske debutromanen Von der Zunahme der Zeichen beskriver forfatteren følelsene til en flyktning.

Simon Stranger har skrevet en rekke bøker for barn, ungdom og voksne siden debuten "Den veven av hendelser som vi kaller verden" i 2003. For "De som ikke finnes" ble han nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris. "Det som en gang var jord" (2015) er hans seneste utgivelse.

Earlier Event: October 25
Sci-fi-fest med den nye Torshovgruppa!
Later Event: November 8
USA-spesial: Valgvake