Back to All Events

HEKS / Slippfest Fett 3/2016 / Nosizwe

  • Blå 9 Brenneriveien Oslo, Oslo, 0182 Norway (map)

elkommen til slippfest for Fett 3/2016! 

Tirsdag 13. september feirer vi nummeret i samarbeid med Litteratur på Blå – på Blå, så klart.

Temaet for denne utgaven er HEKS, og i nummeret har vi utforsket heksen som historisk skikkelse, såvel som hennes kulturelle, idéhistoriske og politiske rolle – ikke minst for feministbevegelsen. Heksen har etter hvert fått en status som feministisk ikon. På 60-tallet skrev feministgruppen W.I.T.C.H. i USA sitt heksemanifest, og kastet «spells» mot patriarkat og kapitalisme. I dag ser vi en nyoppdaget interesse for heksefiguren i musikk, litteratur og populærkultur; hennes egenrådighet, outsiderstatus og manglende tilpasningsvilje både fascinerer og provoserer. Heksen ler deg opp i ansiktet og gjør sin egen greie. Hun kan finne på å forlate selveste Adam – eller kreve å ligge øverst. I mellomtiden er «heks» et mye brukt skjellsord om kvinner med makt, særlig politikere - og de faktiske hekseprosessene utgjør sitt eget, mørke kapittel i europeisk historie.

Til slippfesten har vi invitert et knippe fine folk til å lese, framføre og spille for oss: 

- Aina Basso snakker om historiske hekseprosesser
- Miniforedrag av Ane Ohrvik: 3 myter og 3 fakta om hekseforfølgelsene
- Aina Villanger framfører et stykke fra korverket «Lilith» 
- Victoria Kielland leser fra sin seneste roman, Dammyr.

Etterpå blir det konsert med Nosizwe.

Interesseklubben - AKA DJ Partysvenskan og Tante Gerd - avslutter kvelden med musikk som passer til temaet.

Fett #3 vil være til salgs for 100 kr.

CC: 50 kr

Dørene åpner kl. 18:30. Programmet starter kl. 19:00.

Arrangementet oppdateres!


AINA BASSO er forfatter og historiker. Hun har blant annet skrevet Inn i elden (2013), en historisk ungdomsroman med hekseprosessene i Finnmark som bakteppe. I år er hun aktuell med Heksejakt, en sakprosabok for barn om hekseprosessene i Norge og Europa ca. 1400-1700. 

ANE OHRVIK er førsteamanuensis ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk på Universitetet i Oslo. Hun forsker blant annet på heksetro, forestillinger om trolldom og magi og folkelig religiøsitet, har skrevet om norske svartebøker og foreleser om hekseforfølgelsene. 

AINA VILLANGER debuterte i 2012 med den mye roste diktsamlingen langsang - et flytans habitat. I fjor skrev hun korverket Lilith sammen med komponist Hanne Hukkelberg, som en del av performancen Eden, Oslo: En rituell konfirmasjon i Liliths navn, som var et bestillingsverk fra regissør Itonje Søimer Guttormsen. Lilith var kvinnen som ifølge myten ble borte fra skapelsesberetningen, erstattet av Eva som ikke var mannens like men skapt av hans ribbein. Fra beskrivelsen av Eden, Oslo:

«Hvilken betydning har det for oss at jordens første kvinne er forsvunnet og erstattet med et ribben? Kan det være at dette er den utelatte brikken som mangler i vår forestilling av kvinnelig identitet? Forsvinningsnummeret har dannet grunnlag for mange fortellinger: Lilith rir menn om nettene og stjeler deres sperm, Lilith forfører demoner, dreper guttebarn, suger livsmarg fra fødende kvinner, og farer rundt som en hevngjerrig mare. Den hjemløse Lilith ble en fallen kvinne, en demon som løftes fram til skrekk og advarsel. Men ble Lilith forvist eller gikk hun av egen vilje? Og måtte denne bevegelsen ut av paradis nødvendigvis ende i helvete?» (Itonje Søimer Guttormsen)

VICTORIA KIELLAND debuterte i bokformat i 2013 med kortprosasamlingen I lyngen, og har også en rekke småutgivelser bak seg på mikroforlaget A.K.R.O.N.Y.M. I år er hun aktuell med romanen Dammyr, som ifølge Morgenbladet gjør henne til «en av Norges mest oppsiktsvekkende forfattere». 

NOSIZWE er en norsk/sørafrikansk sanger bosatt i Oslo, som spiller «en leken miks av soul, jazz, blues, elektronika og hip-hop, som sømløst blander sensuelle, modne lyder og tekster med en virvelvind av energi og ugagn.» Hun er høsten 2016 aktuell med sitt debutalbum «In Fragments».