Back to All Events

Litteratur på Pix: James Baldwin

  • Blå 9 Brenneriveien Oslo, Oslo, 0182 Norway (map)

Samtalen foregår på scenen i Oslo Pix' festivalgate, mellom Saga og Klingenberg kino.

I forbindelse med visningen av filmen “I Am Not Your Negro” inviterer Litteratur på Blå og Oslo Pix til samtale om James Baldwin. Arrangementet vil være på engelsk.

Filmen “I Am Not Your Negro” bygger på et aldri fullført manus der James Baldwin bearbeider sin opplevelse av borgerrettskampen i USA og drapene på Medgar Evers, Malcolm X og Martin Luther King Jr. Rasisme og borgerrettigheter går som en rød tråd gjennom flere av Baldwins tekster, i tillegg til temaer som seksualitet, begjær, og kjærlighet mellom menn. I løpet av samtalen skal vi forsøke å gi en bredere introduksjon til forfatterskapet, før vi ser nærmere på ett av hans mest kjente essay “Ilden neste gang”. Her skriver Baldwin et brev til sin yngre nevø om å vokse opp og overleve som en svart mann i Nord-Amerika. Det er en tekst om sinne og desperasjon, men også håp: 

"If we--and I mean the relatively conscious whites and the relatively conscious black, who must, like lovers, insist on, or create, the consciousness of others--do not falter in our duty now, we may be able, handful that we are, to end the racial nightmare, and achieve our country, and change the history of the world."

Hvis ikke, advarer han, venter ilden neste gang. 

Til å snakke om James Baldwin har vi invitert førsteamanuensis Rebecca Scherr som underviser i engelsk litteratur på UiO, og Michelle Tisdel, forskningsbibliotekar ved Nasjonalbiblioteket. Samtalen modereres av Andreas Breivik fra Litteratur på Blå. 

Oslo Pix viser “I Am Not Your Negro” på Saga Kino kl. 21:00 samme kveld. 

Øvrige visningstider: 
Fredag 9. juni
20:30
Saga 1

Mandag 12. juni
17:30
Saga 2

For mer informasjon, se: http://oslopix.no/filmbase/2017/I_Am_Not_Your_Negro.html