Back to All Events

Litteratur på Pix: Orlando

I samarbeid med Oslo Pix arrangerer Litteratur på Blå en panelsamtale om Virginia Woolfs roman Orlando (1928). Etter samtalen vil Sally Potters filmadaptasjon fra 1992 vises. Vi vil sette fokus på Woolfs idérike, besynderlige og stadig fascinerende verk, og diskutere Orlando fra et tverrmedialt perspektiv – som roman, teateroppsetning og film. Allerede på 20-tallet utforsket og lekte Orlando med heteronormativitet, grenseoverskridelse og flytende kjønnsidentitet, og de siste årene har romanen vært årsak for stadig mer oppmerksomhet fra et kjønnspolitisk perspektiv. Verket som stadig får ny aktualitet settes også opp under Heddadagene i Oslo 13. og 14. juni.

I PANELET:

- Sigrid Strøm Reibo er regissør for teater, og har satt opp Orlando på Rogaland teater i Stavanger. For forestillingen fikk hun i 2017 Heddaprisen. 
- Mari Skurdal er redaksjonssjef og featureredaktør i Klassekampen, og har hovedfag i engelsk fra UiO. 
- Merethe Alfsen er en av våre mest prominente oversettere, og står bak hele ni Virginia Woolf-oversettelser til norsk, hvorav Orlando i 1993 var den første. Hun har mottatt Det Norske Akademis pris og Kritikerprisen for sitt arbeid.  

Samtalen ledes av Elise Dybvig, litteratur- og filmviter og journalist i Morgenbladet.

Etter samtalen vises filmen "Orlando", regissert av Sally Potter, på Saga Kino.

Leken, elegant, forrykende, briljant, dristig, vakker, sexy, hipp og morsom: Lovordene har haglet over Sally Potters Orlando siden den kom ut i 1992. Og hvert eneste ett er fortjent. Født som britisk adelsmann på 1500-tallet får Orlando (Tilda Swinton) på mystisk vis en gave av dronning Elizabeth I på hennes dødsleie: han skal forbli evig ung. Og slik reiser han gjennom to århundrer som poet og ambassadør, til han én morgen våkner opp som kvinne. Dermed frarøves han (selvsagt!) all eiendom og myndighet, men klarer å overvinne begrensningene og tar seg helt inn i vår egen tid. Orlando er kostymedrama på sitt ypperste, full av fantastiske iscenesettelser og vittig dialog. 

Samtalen er gratis.
(Billett til filmvisning kan kjøpes ved å følge lenken ovenfor)

Vel møtt!

Mellom Saga og Klingenberg kino finner du Oslo Pix sin festivalgate. Her vil du finne samtaler, fester, informasjon, mat & drikke, barnehelg, mottakelser, utekino og mye mer. Mer informasjon om filmen og festivalen finner du på http://www.oslopix.no/filmbase/2018/Orlando.html.