Back to All Events

Nyliberalismens arbeidsmarked. Om penger, politikk og Amazon.

  • Blå 9c Brenneriveien Oslo, Oslo, 0182 Norway (map)

I seks måneder arbeidet journalist James Bloodworth som løsarbeider for Amazon, han kjørte Uber, var telefonselger og hadde nulltimerskontrakt i eldreomsorgen. Slike arbeidsforhold inngår i det som på engelsk omtales som «gig economy». Det vil si et arbeidsmarked som karakteriseres av korttidskontrakter og frilansarbeid fremfor fast ansettelse.

Millennium-generasjonen blir trukket til slike jobber ved at de blir lovet fleksibilitet og selvbestemmelse over egen arbeidstid, hvor andre benytter seg av slike jobber for å spe på en allerede fast inntekt. "Innleid og underbetalt" tar for seg det britiske arbeidersamfunnets store økonomiske og politiske problem, men må også ses i lys av større, mer globalt omfattende strukturer som den stadig økende andelen av mennesker som havner i kategorien «prekariatet». Arbeidere innenfor dette segmentet er ansatt i deltidsjobber og med korttidskontrakter og danner grunnlaget for en ny sosial underklasse.

I kveldens samtale vil Jonas Bals, forfatter av boka "Hvem skal bygge landet" snakke med samfunnsøkonom og spaltist i Klassekampen, Ebba Boye, om boka Inneleid og underbetalt, om løsarbeid, korttidskontrakter hva som skjer når nyliberalismens markedsøkonomiske prinsipper blir anvendt i arbeidsmarkedet.


Jonas Bals er rådgiver i LO og forfatter av boka «Hvem skal bygge landet» (2017). Han er utdannet maler og historiker.

Ebba Boye samfunnsøkonom og leder for Rethinking Economics Norge. Hun har en fast økonomi-spalte i Klassekampen.

(Foto: Bokomslag/Res Publica)

Later Event: March 8
Kroppen