Back to All Events

Kroppen

  • Blå 9c Brenneriveien Oslo, Oslo, 0182 Norway (map)

FREDAG 8.MARS | ID: 20 | CC: GRATIS | KL. 19.00-23.00

8. mars inviterer BLÅ, Litteratur på Blå og Balansekunst til en kveld i KROPPENs tegn, med debatt, utstilling og konsert (med rom for øl og prat mellom slagene).

I sin nyttårstale oppfordret statsministeren norske kvinner til å føde flere barn, før FrPs Amundsen foreslo å kutte i barnetrygden for at kvinner med innvandringsbakgrunn skal føde færre barn. Samtidig har abortloven igjen vært oppe til forhandling. Kvinners reproduktive rettigheter blir på én og samme tid priset og forsøkt kontrollert, en dobbelhet vi ofte ser i dystopiske fremtidsvisjoner i litteratur, TV og film. Den kontrollerte kvinnekroppen har også blitt et virkemiddel i politisk aktivisme, som demonstrantene mot regjeringens abortlovgivning i januar kledde seg i røde kapper inspirert av The Handmaid’s Tale.

Skyldes populariteten til feministiske dystopier at de speiler samfunnet vårt, hvor kvinners rettigheter er under press, eller er de til skrekk og advarsel? Gir de håp, eller oppfordrer de til motstand? Hvor går egentlig grensen mellom framtidsadvarsler og dystopisk «torturporno» hvor kvinnekroppen bare objektiveres for å sjokkere seeren? Og hvem sine kropper er det egentlig snakk om, når den kroppslige autonomien står på spill?

Nora Mehsen er kriminolog og samfunnsdebattant, og skriver blant annet for Morgenbladet.

Kristin Engh Førde er postdoktor ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning, UiO, og har skrevet en avhandling om internasjonal surrogati.

Ida Amalie Svensson er litteraturviter og redaksjonsmedlem i tidsskriftet Fett.

Anna Smajdor er førstamanuensis i filosofi ved Universitetet i Oslo (UiO), med en doktorgrad i bioetikk.

Samtalen ledes av Ingeborg Sivertsen Landfald fra Litteratur på Blå.

Det blir også konsert med Listen to Girl!
Midt i den blomstrende unge kreative musikkscenen finner vi den eksperimentelle indie-duoen Listen to Girl. Duoens andre plate Long-term World ble sluppet 1. februar på Earthly Habit. Duoens intime, delikate sound er en invitasjon til å la seg bli dratt med inn på nye territorier.

Listen to Girl består av gitarist/sanger Christian Winther og multiinstrumentalist Ina Sagstuen, begge velkjente navn på den sjangeroverskridende musikkscenen fra band som Torg, Monkey Plot, Susanna & The Brotherhood of Our Lady og Skadedyr. Med forlokkende låtskriving, nyskapende tanker, to magiske stemmer og drivende gitar omfavner duoen kjærligheten til post-punk, indie folk og bossa.

“Magien ligger i de to stemmene. Alt kunne vært sunget av han og henne, og stemmene glir inn i hverandre på helt unike måter.” - Marius Lien, Morgenbladet


Etter debatt, utstilling og konsert blir det Klubb: SASSY 009 + Purpurrpurple, Antiklang / BLÅ 💪