Back to All Events

I gode og vonde blomar: Gunnhild Øyehaug

  • Blå Brenneriveien 9c Oslo Norge (map)

Litteratur på Blå har gleden av å ønske velkommen til en samtale som tar utgangspunkt i Gunnhild Øyehaugs novellesamling "Vonde blomar".

Novellesamlingen åpner med følgende setning: "Då eg sat på doen og menstruerte, fall ein ganske stor bit av hjernen min i doskåla. Eg hadde jo sett hjernar på tv og kunne lett skilje hjernebit frå slimhinnebit. Der låg han, ikkje svart og klumpete, men brunrosa og skinande." (Fra novellen "Fuglar")

Øyehaugs noveller er høylitterære og morsomme, og blander elementer av det fantastiske og det hverdagslige. I "Vonde blomar" dreier det seg dessuten om emner som fandenivoldsk skaperglede, forvandling, død, eksistensiell skrekk og møtet med den tause naturen.

I denne samtalen med Gunnhild Øyehaug, Karin Kukkonen og Ylva Østby vil vi plukke opp disse trådene og diskutere dem i lys av kognitive perspektiver på litteratur. Vi vil stille oss spørsmål rundt leserens opplevelse av å lese fantastiske tekster, forventning, forestillingsevne, å kjenne teksten i kroppen og opplevelsen av tekstens frihetsfølelse.

Samtalen arrangeres i samarbeid med forskningsgruppen Litteratur, kognisjon og emosjoner ved UiO.
https://www.hf.uio.no/forskning/satsinger/lce/

I panelet:
GUNNHILD ØYEHAUG er en av Norges fremste og mest prisbelønte forfattere. Hun har skrevet en rekke romaner, novellesamlinger og har blitt oversatt til flere språk. Ifølge den amerikanske litteraturkritikeren James Wood er hun Norges novellemester. Denne høsten er Gunnhild Øyehaug aktuell med novellesamlingen "Vonde blomar".

KARIN KUKKONEN er professor i allmenn litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo. Hun leder forskningsgruppen Litteratur, kognisjon og emosjoner ved UiO og er aktuell med boken "Probability Designs: Literature and Predictive Processing".

YLVA ØSTBY er nevropsykolog og forsker. Hun har gitt ut sakprosaboka "Å dykke etter sjøhester" med Hilde Østby i 2016, og i 2018 debuterte hun som skjønnlitterær forfatter med novellesamlingen "Passasjerhistorier".

Samtales ledes av Julia Wiedlocha fra redaksjonen.

Arrangementet vil bli strømmet på Facebook-siden til Litteratur på Blå.
Det er åpent for 25 publikummer i salen.
Reserver plass på https://www.facebook.com/events/315718083015762/ eller send en e-post til redaksjonen@litteraturpabla.no


Dørene åpner 19:00
Samtalene starter 19:30
CC: 50kr
Velkommen!

Later Event: October 6
Tankegods: Jürgen Habermas