Back to All Events

SCRYPTH @ Litteratur på Blå – Språkets visuelle karakter når det blir levende

  • Blå 9c Brenneriveien Oslo, Oslo, 0182 Norway (map)

«Hva gjør en flekk til et tegn, og når blir et tegn til skrift? Hva er konsekvensene – mulighetene og begrensningene – av hvordan ordene ser ut på arket? På skjermen? På lerretet? Hvor går litteraturen over i kunsten? Hva er egentlig språkets visuelle karakter?» Dette er spørsmålene som danner utgangspunktet for SCRYPTH og som vi (kanskje) skal få svar på 1. oktober på Litteratur på Blå.

SCRYPTH er et nett-tidsskrift, en nordisk plattform for tverrfaglige kunstnere, og et rom for nye diskusjoner rundt kreativ praksis. Det er et utstillingsvindu som fremmer arbeidet til billedkunstnere og eksperimentelle forfattere fra de nordiske landene, og har som mål å etablere et innovativt og modig syn på forholdet mellom samtidens tekst- og billedkunst. Prosjektet bygger videre på tradisjonene fra etterkrigstidens avantgarde, og utforsker den visuelle karakteren til det skrevne; fra konkret og collage-poesi som introduserer visuell estetikk i litteraturen, til abstrakt ekspresjonisme som flytter linjen mellom skriving og tegning, og en utforskning av semantikk som kobler litteratur og billedkunst til antropologi og nevrologi.

SCRYPTH er grunnlagt og kuratert av Vilde Bjerke Torset, og 1. oktober kommer hun med et utvalg av tidsskriftets bidragsytere: Monica Aasprong, Audun Mortensen, Anne Sophie Lorange, Bård Torgersen og Halvor Digernes. De skal fremføre arbeid med utgangspunkt i bidraget som ble publisert på SCRYPTH, i tillegg til noen nye tolkninger av dette.  

---

Dørene åpner 19:00
Samtalestart 19:30
CC 50 kroner
ID 18 år

---

Vilde Bjerke Torset er en norsk kunstner og poet basert i London. Torset har skrevet diktbøkene: Apollinaire and Other Horses (If a Leaf Falls Press, 2022), WHAT IT MEANS WHEN YOU DREAMS: A to Z (AFV-press, 2021), og kunstnerboken PAREIDOLIA - Dotremont's Daughter (Timglaset Ltd, 2020). Hun har grunnlagt og kuratert SCRYPTH: https://www.scrypth.com/

Monica Aasprong (f. 1969 i Kristiansund) er en poet bosatt i Stockholm. Aasprong jobber med installasjoner og lyd som en del av sitt forfatterskap, og har, t tillegg til romaner, essayer og librettoer, utgitt fire diktsamlinger: Soldatmarkedet (2006), Et diktet barn (2010), Sirkelsalme (2013) and Mnemosyne Nomenclatur (2018). Sammen med to kollegaer, opprettet hun det litterære tidsskriftet LUJ i 2002.

Audun Mortensen (f. 1985 i Daejeon, Sør-Korea) bor og jobber i Askim. Mortensen er forfatter av tolv konseptuelle bøker, publisert av Flamme Forlag. Mortensen har bidratt til utstillinger som Industri ved Trafo Kunsthall i Asker, Art of the Joke hos V1 Gallery i København, Ed Ruscha: Books & Co hos Gagosian Gallery i New York City og Off the Wall hos Kösk Gallery i Oslo.

Anne Sophie Lorange (f. i USA) er en billedkunstner basert i Oslo. Hun har en MFA fra Universitetet i Plymouth, og holder på å ta en doktorgrad i kreativt utviklingsarbeid ved Liverpool John Moores University og Transart Institute. Hun er medlem av Landsforeningen for Norske Malere og Tegneforbundet. Lorange har deltatt i en rekke gruppe- og soloutstillinger både i Norge og i utlandet, blant andre «Place, Pandemics and the suspension of time» ved Ely Center of Contemporary Art, Bærumsutstillingen, og Østlandsutstillingen

Bård Torgersen (f. 1976 i Oslo) er en forfatter og artist. Hans debutroman Alt skal vekk kom ut i 2005, og han har siden den gang utgitt over 20 bøker. Torgersen har en etablert karriere som lydkunstner og musiker og har hatt en sentral rolle i prosjekter som Superskill, Human Inferno og Universet. Siden 2016, har han jobbet med dikt og lyd med musikeren og improvisator Dario Fariello.

Halvor Skiftun Digernes er en keramikker som ofte inkluderer samarbeid i sin praksis. Han har en bachelor fra Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO).