Back to All Events

Solaris korrigert 20 år: Samtale med Øyvind Rimbereid

  • Blå 9c Brenneriveien Oslo, Oslo, 0182 Norway (map)

«Wat vul aig bli / om du ku kreip fra / din vorld til uss?»

I år er det 20 år siden Øyvind Rimbereids diktsamling Solaris korrigert ble utgitt. Det er klart det må markeres! 17. september besøker Rimbereid Litteratur på Blå for en samtale om et av de mest originale poesiverkene i norsk samtidslitteratur.

Titteldiktet «Solaris korrigert» er et rikt poesiverk, som blant annet utforsker hva det vil si å være et sansende menneske i et gjennomteknologisert samfunn. I langdiktet møter leseren et «aig» som forteller om sin tilværelse i byen «Stavgersand» i år 2480 – et fremtidsscenario som både oppleves fremmed og nært. Oljealderen er for lengst overstått, men den forhenværende industrien i Nordsjøen har bidratt til å forme det dystopiske samfunnet leseren presenteres for på flere måter, inkludert språklig: Et av de mest fremtredende trekkene ved diktet er framtidsspråket Rimbereid har skapt, med sin særegne blanding av stavangerdialekt, engelsk, nederlandsk, tysk og norrønt.

Allerede tre år etter utgivelsesdato, ble Solaris korrigert trukket frem som et av de 25 fremste norske litterære verkene gjennom tidene, under kåringen «Norsk litterær kanon» under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer. Siden utgivelsen har titteldiktet «Solaris korrigert» også blitt adaptert til scenen, som ved Det Norske Teatret i 2015 og Den Norske Operaen & Ballett i 2018, under tittelen «Ad undas – Solaris korrigert».

Samtalen ledes av redaksjonsmedlem i Litteratur på Blå Tomine Sandal, og arrangeres i samarbeid med det flerfaglige forskningsprosjektet Translatability of Oil (TOIL) ved Universitetet i Oslo. Prosjektet undersøker hvordan petroleumsolje har blitt representert og fortolket gjennom fiksjon, didaktiske tekster, media og religiøs praksis det siste århundret. Mer info om prosjektet: https://www.hf.uio.no/iln/forskning/prosjekter/olje-oversatt/

___

Øyvind Rimbereid (f. 1966) er en av Norges fremste poeter. Siden debuten med novellesamlingen Det har begynt i 1993 har han en rekke utgivelser bak seg, inkludert hele ti diktsamlinger. Han har mottatt flere priser, blant annet Kritikerprisen for Solaris korrigert (2004) og Orgelsjøen (2013). Siste utgivelse: Hvorfor hjerte nummer to (2023, Gyldendal).

Tomine Sandal (f. 1995) er redaksjonsmedlem i Litteratur på Blå og leder samtalen. Hun er doktorgradsstipendiat i nordisk litteratur ved Universitetet i Oslo tilknyttet TOIL og teater- og litteraturkritiker.

___

Dørene åpner 19.00
Samtalestart 19.30
Cc: 50 kroner
ID: 18 år