Hva er det med Østerrike?
Østerrikeren er en genial luring, det mest geniale teatralske menneske overhodet? Østerrikeren er populær over hele verden, i hvert fall inntil nå har han vært det, og hele verden har så å si slukt ham rå, nettopp fordi han er det mest interessante europeiske menneske, men samtidig er han også det farligste. - Thomas Bernhard
Østerrike er en usedvanlig sterk kulturnasjon som blant mye annet har fostret noen av Europas viktigste og mest interessante forfattere, spesielt i moderne tid. Men samtidig er mange av disse forfatterne kjent for en sylskarp samfunnskritikk av en type vi sjelden ser andre steder. Hvorfor oppleves den i utgangspunktet lokale politiske litteraturen som så interessant og fascinerende, verden over? Vi inviterer til en kveld med fokus på tre av østerrikes store forfattere: Ingeborg Bachmann, Thomas Berhard og Elfride Jelinek.
Elisabeth Beanca Halvorsen, oversetter og Jelinek-ekspert, ga i 2010 ut Piker, Wien og klagesang - om Elfriede Jelineks forfatterskap, en original og sjangerbrytende bok om nobelprisvinneren Elfriede Jelinek.
Sverre Dahl er en av Norges fremste formidlere av tyskspråklig litteratur. Til sammen har han oversatt over hundre verk fra tysk til norsk, deriblant en rekke sentrale østerrikske forfattere, blant annet Thomas Bernhard og Ingeborg Bachmann. I 2008 ga han ut Wien og Weimar: østerrikske modernister og tyske klassikere og romantikere.
Sigrun Slapgard er forfatter og arbeider i NRKs utenriksredaksjon. Hun vil lese fra sin debutroman Paradishagen, som slippes samme dag. Romanen handler om regissøren Julie Dalgård, som oppsøker Melk kloster i Østerrike for å lage en dokumentarfilm. En avdød familievenn, bibliotekaren Kurt Leonard, har avslørt deler av en historie hun vil finne ut av, knyttet til krigen.
Ordstyrer er Litteratur på Blås Ingrid Kvamme Fredriksen.
Arrangementet støttes av den Østerrikske ambassade.
Tirsdag 11. oktober klokka 19:00 på Blå. CC: 30,-