Bak gardinene i Groruddalen
«Groruddalen er langt mer enn en drabantby, den er et prisme for samfunnsutviklingen i Norge; forskjellen mellom øst og vest, klassemobilitet og ikke minst ny norsk innvandrerkultur.»
(Fra Øyvind Holens Groruddalen – en reiseskildring)
Vinterens store boksnakkis har vært Maria Navarro Skarangers Alle utlendinger har lukka gardiner, en oppvekstroman fra Romsås skrevet på klingende kebabnorsk. Flere av anmeldelsene har trukket fram det fascinerende og eksotiske ved å få innblikk i drabantbymiljøet: «Romsås verker ikkje fullt så ugjennomtrengeleg etter dette,» skriver for eksempel Marta Norheim, med referanse til Dag Solstads Romsås-roman Forsøk på å beskrive det ugjennomtrengelige (1984).
Dette er ikke uvanlig å høre om skildringer fra Groruddalen, eller norske drabantbyer i bredere forstand. Men hvor ugjennomtrengelig er egentlig Romsås? Hvorfor virker Groruddalen så fremmed for så mange? Er det fortellingene som mangler, eller interessen?
Groruddalen har flere innbyggere enn Stavanger, men framstilles ofte svært ensidig og negativt i offentligheten. I Norge har vi egne TV-programmer om «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu», samtidig som bokanmeldere kan la seg overraske over «hvor langt det faktisk er, både i konkret og overført betydning, fra Romsås til Oslo sentrum.»
Denne kvelden vil vi diskutere skildringer av og fra Groruddalen i norsk samtidslitteratur, og hvilke konsekvenser det medieskapte bildet av drabantbyene i øst har for fortellingene som kommer derfra og menneskene som bor der.
Vi får besøk av journalist, forfatter og tegneserieskaper Øyvind Holen, som i en årrekke har engasjert seg i debatter om drabantbyene og deres image i offentligheten. Han har bl.a. skrevet boken Groruddalen: En reiseskildring (2005), og står bak tegneseriene Drabant I og II (2012 og 2014). Øyvind er fra Lindeberg i Oslo.
Linn Strømsborg debuterte med boksingelen Øya på Flamme Forlag i 2009, og har siden gitt ut bøkene Roskilde (2009) og Furuset (2013). Også da sistnevnte kom ut, ble det påpekt at «fortellinger om å flytte tilbake fra sentrum til drabantbyer var uvanlige». Linn vokste opp på Furuset i Oslo.
Maria Navarro Skaranger kommer også. Den unge debutanten har gjort braksuksess med den ferske romanen Alle utlendinger har lukka gardiner (2015), som særlig er blitt rost for sin språklige originalitet. Maria er fra Romsås i Oslo.
Samtalen ledes av Litteratur på Blås Marte Finess Tretvoll. Hun kommer fra Furuset.