Feministiske striper

matriarkatet Hva er det med tegneserieformatet som gjør det så godt egnet til samfunnsdebatt? Hvorfor velger feministene tegneserien som sin kunstform? For å snakke om dette får vi besøk av svenskene Ellen Ekman, Malin Biller og Karolina Bång. De er alle svenske tegneserieskapere med god politisk brodd.

I et intervju med svensk TV sammenligner Ekman stripen sin med en debattartikkel der hun tar tak i det som rører seg i kulturen - særlig hipsterne får gjennomgå i sin søken etter det unike. Bång vrir om på selvhjelp og populærpsykologi med serien Alternativet, mens Biller skriver og tegner det hun kaller «selvbiografisk fantasy», «virkelighet krydret med litt ljug».

Karolina Bång (født 1983) er bosatt i Malmø. Hun er aktivist, kunstner, serietegner, musiker og har en blogg i tillegg til å være med i seriekollektivet Dotterbolaget. Debuten Handboken utkom i 2009, det queererotiske seriealbumet Cowgirls i 2011 og høsten 2013, Alternativet.

Malin Biller (født 1979) er bosatt i Gøteborg. Hun jobber fulltid som serietegner og illustratør, har en blogg og er kjent for stripeserien Biller. Blant utgivelsene er Om någon vrålar i skogen (2010) og Allt du behöver (2012).

Ellen Ekman (født 1986) er illustratør og serietegner, utdannet på Serieskolen i Malmø. Mest kjent er hun for Lille Berlin som går i det svenske Metro hver dag i tillegg til Lunch-bladet til Børge Lund. Ekman er også med i Dotterbolaget. Bøkene på Kolik forlag har allerede solgt i flere opplag.

Kveldens ordstyrer er Erle Marie Sørheim, journalist og ansvarlig redaktør i det nettbaserte tegneserietidsskriftet Empirix.

unnamed