Å høre hjemme i folkhemmet. En samtale med Johannes Anyuru
Johannes Anyuru debuterte i 2003 med den kritikerroste diktsamlingen Det är bara gudarna som är nya. Siden har han utgitt fem bøker. En storm kom fra paradiset er hans andre roman, og for den har han blitt nominert til årets Nordisk Råds litteraturpris. Nå utgis boka på norsk på Forlaget Press, og 17. september kommer Anyuru til Blå.
En storm kom fra paradiset er historien om forfatterens egen far, den ugandiske mannen hvis høyeste ønske er å være pilot. Et statskupp bryter inn i framtidsplanene, og han ender istedet som flyktning og verftsarbeider i Sverige. Romanen er en fortelling om hvordan storpolitikken griper inn et menneskes liv, om eksil og tilhørighet. Her, som i andre av hans bøker, viser Anyuru fram baksiden av folkhemmet: rasismen og segregeringen.
Mens man i Norge fortsatt etterlyser «den store innvandrerromanen», har man i Sverige de siste årene sett at stadig flere andre- og tredjegenerasjonsinnvandrere har begynt å skrive. Johannes Anyuru er en av disse. Han er en politisk forfatter som med sine bøker bidrar i den svenske debatten om klasse, innvandring og rasisme. Diktsamlingen Städerna inutu Hall, som ble nominert til Augustprisen i 2009, ble i Svenska Dagbladet kalt en «sørgesang over det svenske klassesamfunnets undertrykkelsesmekanismer».
Hva er det som skjer i Sverige og hvordan skrive om det? Anyuru kommer til Blå for en samtale om sitt politiske og kunstneriske prosjekt.
Samtalen ledes av Litteratur på Blås Line Madsen Simenstad