Mette Karlsvik - fra Island til asia

Karlsvik nettMette Karslvik (f.1978) skriver ofte om hvor vanskelig det er å være menneske i et samfunn. I debutboka Vindauga i matsalen vender mot fjorden er ei ung jente sjuk og redd for å bli voksen i en matsal på et sykehus. I romanen Fyrtårn har en flygeleder god oversikt over landskapet rundt seg, men mindre oversikt over menneskene som står ham nærmest. Karlsvik har skrevet om finanskrise og kunstnersjeler på Island i bøkene Bli Bjørk og Post Oske fra 2011, og til høsten kommer romanen Den beste hausten er etter monsun. I denne boka har hun beveget seg fra Island til en internasjonal arena. En kvinne fra norge blir en del av NATOs Immediate reaction force, og må finne ut hvem hun egentlig er på en USA-drevet NATO-base.

Da Mette Karlsvik debuterte med boka «Vindauga i matsalen vender mot fjorden i 2005, mottok hun Tarjei Vesaas debutantpris. Senere har hun blitt nominert til Brageprisen for romanen «Bli Bjørk» (2011), og var den første mottakeren av Stig Sæterbakkens minnepris i 2012. Hun har markert seg som en viktig skribent og formidler av litteratur gjennom flere kanaler, også som journalist og sakprosaforfatter.

Denne kvelden samtaler Mette Karlsvik med Litteratur på Blås Torunn Rasmussen om å finne seg selv i en stor verden, om hva vi kan lære av Island, og om internasjonale militærbaser.

Om Den beste hausten er etter monsun: «Den beste hausten er etter monsun er om å vere einaste kvinne i eit mannleg miljø, om å vere ein USA driven Nato-base i ein delstat med 79% buddhistar, og om dei mange måtane å vere kvinne, mann, yrkesmilitær, religiøs»