Hvem er redd for samtidspoesien?

Hvem er redd for samtidspoesien?Det trengs distinksjoner, kart for det nye terrenget, råd og anbefalinger. Ikke bare én kritikers kart og anbefalinger, eller et samstemt kor, men konkurrerende kart, og at preferansene blir diskutert.

- Espen Stueland i Vagant

Det finnes gjerne en holdning om at poesien er ”vanskelig” og ”utilgjengelig”. På den andre siden finnes også fornemmelsen av at den er ”misforstått”. Det er nok ikke feil å kalle samtidspoesien for en smal sjanger, men likevel er poesien til stede i den litterære offentligheten med utgivelser fra små og store forlag, i tidsskriftdebatter og på festivaler. Men hva handler samtidspoesien om, og hvordan kan vi lese den?

Kveldens samtale vil gjøre et nedslag i den norske samtidspoesiens herbarium, forhåpentligvis uten tendenser til verken forenkling eller kompliserende omveier. Det blir høytlesing og samtaler rundt utvalgte dikt, da vi vil diskutere ulike innganger til samtidspoesidebatten ved å sette teksten og lesningen i sentrum.

Panelet består av Espen Stueland, litteraturkritiker og forfatter med flere diktsamlinger, romaner og essaysamlinger bak seg. Eirik Vassenden er førsteamanuensis i norsk litteratur ved Høgskolen i Bergen. Sammen med Jørgen Sejersted var Vassenden medredaktør og forfatter av Lyrikk. En håndbok (2007). Både Stueland og Vassenden har deltatt med engasjert ekspertise i poesidebatter, og har med seg Dan Aleksander Andersen, som er forlagsredaktør i Cappelen Damm. I 2010 debuterte Andersen diktsamlingen Evighetsarbeid.

Litteratur på Blås Fredrik Christiansen leder oss gjennom kvelden.