Klassikerkveld: William Shakespeare

Shakes0_2887948b Litteratur på Blå markerer at det i år er 400 år siden William Shakespeare døde. Vi har invitert tre dedikerte Shakespeare-kjennere til samtale om forfatteren og hans verker. Hvordan har Shakespeare påvirket vår kulturarv, og hvordan er han fortsatt aktuell?

Av alle verdens forfattere er Shakespeare den største psykologen, har journalist og Shakespeare-ekspert Inger Merete Hobbelstad uttalt. På Blå denne kvelden møter hun Tom Remlov, som har arbeidet med Shakespeare i teatret gjennom mange år, og Edvard Hoem, som har gjendiktet flere av Shakespeares verker til norsk.

Shakespeare regnes som verdenslitteraturens største dramatiker siden antikken. Han skrev mesteparten av sine kjente verker mellom 1590 og 1613, og utallige oppsetninger har vært fremført på scener over hele verden. For øyeblikket spilles Richard III på Nationalthatret, med Kåre Conradi i hovedrollen. Shakespeare var først og fremst interessert i menneskesinnet, og få har vist lignende evner til å portrettere mennesket på godt og ondt, dets voldsomme lidenskaper og stemninger, og ikke minst dets moralske og følelsesmessige ambivalens. Tragedier som Hamlet, Othello og Macbeth er på en og samme tid karakterstudier og spennende dramaer om vold og hevn.

Inger Merete Hobbelstad er journalist i Dagbladet. Til høsten kommer hun med boka Shakespeare.

Tom Remlov er sjef for Riksteatret. Han er utdannet teaterinstruktør og dramaturg, og har tidligere vært sjef for Den Nationale Scene i Bergen og

Edvard Hoem er forfatter, og har gjendiktet en rekke av Shakespeares verk til norsk. I 1997 tok Hoem dessuten initiativ til å etablere Det norske Shakespeare-selskap.