Leve Tronsmo!

tronsmo2 Litteratur på Blå avslutter vårens sesong MANDAG 11. MAI med en fest til ære for verdens beste bokhandel, Tronsmo.

I mars fikk Tronsmo utkastelsesordre fra utleieren Entra Eiendom. Innen utgangen av sommeren må de være ute av lokalene på Tullinløkka, der de til manges glede har holdt stand siden butikken åpnet i en tidligere damekonfeksjonsforretning i 1973.

Tronsmo er en av de siste uavhengige bokhandlene i Oslo sentrum. Butikken er blitt kalt en kulturinstitusjon, et universitet, og har vært et samlingspunkt for flere generasjoner forfattere, tegneserieskapere og bokelskere. Allen Ginsberg skal ha kalt Tronsmo «verdens beste bokhandel», Per Petterson jobbet i butikken i tolv år før han debuterte som forfatter selv. Patti Smith insisterte på å ha boklanseringen sin i de trange lokalene.

Oppsigelsen av leieavtalen har vakt stort engasjement blant bokhandelens støttespillere, og på Facebook har gruppa «Vern Tronsmo, stopp Entra fra å rive Tullingården» fått over 11 000 følgere. Utkastelsen blir av mange sett i lys av en større trend, der små tradisjonsrike butikker fortrenges av kjedebutikker og store selskapers eller rike investorers trang til utbygging, med forflating av bybildet som konsekvens.

Litteratur på Blå avslutter denne vårens sesong med en fest til ære for Tronsmo. Vi vil feire bokhandelens dedikasjon til å formidle den gode litteraturen, og vi vil ved å samle oss rundt Tronsmo-gjengen vise frem viktigheten av denne typen uavhengige bokhandlere.

GEIR GULLIKSEN // KJERSTI SKOMSVOLD // HANS PETTER BLAD // KJERSTI BRONKEN SENDERUD // FRODE GRYTTEN // BENDIK KALTENBORN // ANNA FISKE // LARS FISKE // STEFFEN KVERNELAND // POLKABJØRN OG KLEINE HEINE // GURO VON GERMETEN // LOMMEMENNENE

...og mer til.

Det er snart sommer, kveldene er lyse, luften varm, og Tronsmo skal leve! Velkommen til fest og feiring!

tronsmo bilde