Motstand eller åpenhet – hvor er litteraturkritikken på vei?

kajaogbernhard I et essay i Klassekampen 22. juni tar kritiker Kaja Schjerven Mollerin til orde for det hun kaller en "åpen" kritikk: "[f]or meg går det i tre ting: å være tydelig på hvor man snakker fra, å heller tenke med enn mot, og å strekke seg for en vennlighet i den offentlige litterære samtalen." I samme essay markerer hun avstand til blant andre sin kollega Bernhard Ellefsen, som på lederplass i Vagant (4/2011) har etterlyst konfliktene i litteraturfeltet. Han mener at vi trenger flere stridbare posisjoner og splittende uttrykk som kan drive miljøet framover.

I tillegg til å være blant våre høyest aktede kritikere innehar begge viktige posisjoner innenfor feltet: Schjerven Mollerin er påtroppende redaktør for Vinduet og Ellefsen er medredaktør i Vagant. Denne kvelden gjester de Blå for en samtale om litteraturkritikkens tilstand og framtid.

Hva som representerer de beste vekstvilkårene for den litterære offentligheten er kveldens sentrale spørsmål. Strid og høy temperatur eller vennlighet og raushet? Kom, lytt til vårt engasjerte og kunnskapsrike panel og ta stilling selv!

Kveldens ordstyrer er journalist i Klassekampen og tidligere redaksjonsmedlem i Litteratur på Blå, Astrid Hygen Meyer.