Stemmer i kunsten – samtale med Marthe Ramm Fortun og Mariken Halle

05022013_2- Du er redd for at kvotering skal ødelegge den norske filmkunsten. Jeg tror det er andre ting som truer filmkunsten i mye større grad.Mariken Halle på Rushprint

- Underkjente, eksentriske kvinneskikkelser fra avantgarden og populærkulturen inspirerer meg. Disse kvinnene har hatt parallelle tilværelser med mannlige medkunstnere, men har ofte blitt beskrevet som muser uten at dette var deres valgte rolle. Hvem er det som setter presedens? Marthe Ramm Fortun på Flammeforlag.no

Filmskaper Mariken Halle og billedkunstner Marthe Ramm Fortun har gjort seg bemerket som lovende kunstnere innenfor sine felt. Vi har invitert dem begge til scenen på Blå, hvor de vil vise og presentere deler av arbeidet sitt. I samtalen vil vi undersøke sentrale spørsmål i deres kunstnerskap, og på hvilke måter de velger å stille dem. Hva det vil si å være kvinnelig kunstner i dag – på hvilken måte spiller kjønn inn i det å være kunstner og offentlig person?

I anledning stemmerettighetsjubileet i 2013, har Aschehoug invitert en rekke kvinner til å skrive om selvvalgte temaer i en serie pamfletter; her er tekster om kunst, religion og politikk. Både Ramm Fortun og Halle er forfattere i serien.

Marthe Ramm Fortun er billedkunstner utdannet ved New York University. Hun har vist performance på steder som Tidens Krav, Museet for samtidskunst, Bergen Kunsthall Landmark, Høstutstillingen og Sculpture Center i New York. Nylig hadde hun separatutstilling ved Galerie Jan Dhaese i Ghent, Belgia, der hun for tiden har kunstresidens på HISK. Hun deltar i utstillingen Vi lever på en stjerne på Henie Onstad Kunstsenter i 2014.

Mariken Halle er utdannet filmregissør fra Gøteborg, og driver produksjonsselskapet Vapen och Dramatik sammen med Clara Bodén og Ronja Svenning Berge. Hun debuterte på norske kinoer og på nettstedet Mubi.no med eksamensfilmen Kanskje i morgen i desember 2012, og vant Gullstolen for kortfilmen No sex, just understand i 2011.

Samtalen ledes av Ida Gullvik, kulturjournalist.