Tankegods: Hannah Arendt på Cinemateket kl 19.00

hannah I samarbeid med cinemateket i Oslo inviterer vi til samtale og visning av Margarethe von Trottas nye film Hannah Arendt.

Ondskapens banalitet og den store debatten rundt rettssaken mot Adolf Eichmann: Det blir en helt spesiell kveld når Litteratur på Blå inviterer til samtale om den politiske tenkeren Hannah Arendt i samarbeid med cinemateket i Oslo og Arthaus. Anledningen er den nye spillefilmen om Arendts virke som intellektuell i New York, og hennes dekning av rettssaken mot Adolf Eichmann for magasinet The New Yorker. SS-offiseren Eichmann ble stilt for retten i Jerusalem i 1961, for å ha vært en av de hovedansvarlige for nazistenes forsøk på å utrydde jødene. Eichmann selv hevdet at han bare utførte ordre, og at han ikke selv hadde drept noen. Arendt, som siden ga ut boka Eichmann i Jerusalem (1963), lanserte begrepet «ondskapens banalitet», som fikk et enormt gjennomslag og fortsatt debatteres på begge sider av Atlanterhavet.

Arendt påsto at Eichmann kunne delta i massemord uten å være et monster, uten å være fanatisk antisemitt. Derimot hevdet hun at han simpelthen manglet evne til å tenke. Og det var foruroligende nok fordi «problemet med Eichmann var nettopp at det var så mange som lignet ham, og at de mange verken var perverse eller sadistiske, tvert imot var de og er de skremmende normale».

Denne kvelden skal vi se nærmere på Arendts begrep «ondskapens banalitet» og drøfte ethvert menneskets politiske dømmekraft og moralske ansvar.

Litteratur på Blå og cinemateket i Oslo inviterer til samtale med Norges fremste Arendt-eksperter og visning av Margarethe von Trottas nye film Hannah Arendt.

I panelet sitter statsstipendiat Helgard Mahrdt, som sammen med Lene Auestad har redigert artikkelsamlingen Handling, frihet, humanitet – møter med Hannah Arendt (2011), og professor i statsvitenskap Bernt Hagtvet, som har skrevet forord til den norske utgaven av Eichmann i Jerusalem. Samtalen ledes av kritiker og stipendiat i holocaustlitteratur Olaf Haagensen.

Filmvisning begynner kort etter samtalen. Det er lov til å ha med drikke i salen.

http://www.cinemateket.no/118839/hannah-arendt

70 kr for cinematekmedlemmer / 100 kr for ikke-medlemmer.