Tidens trodsige tøser

tidens At mannlige romankarakterer kan oppføre seg rølpete, vilt og leve på kanten av det som er tilnærmet normalt er ikke noe nytt, men hva skjer når unge kvinnelige forfattere lar sine hovedpersoner ta fatt på den samme livsstilen i bøkene sine? Dette er noe av det forfatterne Gine C. Pedersen, Hedda Robertsen og Siri Katinka Valdez skal diskutere når Litteratur på Blå inviterer til samtale om litteratur som fungerer som motvekt mot den ellers så striglede kvinnen vi ofte finner i norsk offentlighet, og i bloggosfæren spesielt.

Samtalen ledes av journalist og kritiker Erle Marie Sørheim.

Siri Katinka Valdez vant Gyldendals Kortlest-konkurranse tidligere i år og har i sin debut roman Det ble Bud rendyrket denne formen. I mange korte kapitler skildrer hun blant annet en reise til familien i USA, bestefars reise over Atlanteren under krigen, og sitt eget fire måneder lange opphold på en øde og forblåst øy i Lofoten.

Gine C. Pedersen debuterte med romanen Null i 2013, og er student ved Teaterhøyskolen i Oslo. I Pedersens romanunivers møter vi en kvinnelig hovedperson som på ingen måte forholder seg til stereotypiske kvinneidealer.

Hedda R. Robertsen debuterte i 2008 med romanen Skutt i filler av Mads Mikkelsen. I 2012 kom hennes andre bok Ildfuglen som høstet svært gode kritikker. I begge bøkene spiller erotikk og seksualitet en viktig rolle, og i Robertsens andre bok er det særlig underkastelse, hengivelse og frigjøring som sirkels inn.

Gine C. Pedersen, Hedda Robertsen og Siri Katinka Valdez har alle det til felles at de blant annet skriver om miljøer utenfor normalen, hedonisme og en utagerende livsstil hos sine kvinnelige hovedpersoner. Denne kvelden møtes de for å samtale samtaler om hvorvidt fenomenet røffe, kvinnelige karakterer er en ny trend innen samtidslitteraturen, og hva det vil si for unge lesere å plutselig støte på romaner hvor det forsiktige og innadvendte er erstattet til fordel for direkte og mindre tilgjorte romankarakterer.

OBS. Arrangementet holdes på Ingensteds, rett ved siden av Blå.