Uendelig kjedsomhet? David Foster Wallace-spesial

pale kingDavid Foster Wallaces forfatterskap er høyt verdsatt av mange norske forfattere og lesere. I vår kommer hans siste, uavsluttede roman, Den bleke kongen, ut i norsk oversettelse. Vi inviterer i den forbindelse til samtale om boka og forfatterskapet på Litteratur på Blå, med besøk av oversetter Preben Jordal og forfatter John Erik Riley. I et kjent foredrag stiller Wallace følgende spørsmål til en gruppe avgangsstudenter: «Vet dere hva dag inn og dag ut egentlig betyr?» Wallace var alltid fascinert av dagliglivets rutiner og smålige frustrasjoner, ikke minst spørsmålet om hvordan å forbli «a fucking human being» i det han kaller «the day-to-day trenches of adult existence», spesielt gitt det han anså som vår naturlige tilbøyelighet til en absolutt og isolerende selvsentrerthet.

Den bleke kongen utforsker han denne problemstillingen med hittil ukjent grundighet, i en inngående skildring av tilværelsen til et knippe mennesker som jobber ved skattemyndighetenes kontor i Illinois, en jobb som etter alt å dømme er preget av «den mest sjelfortærende kjedsomhet».

«Lås en kar inne i et rom uten vinduer for å utføre ensformige og minimalt krevende oppgaver som er akkurat så vanskelige at han må tenke litt, men likevel ensformige og minimalt krevende, oppgaver som innbefatter tall som ikke henger sammen med noe han noensinne kommer til å få se eller kunne bry seg om, en stabel av gjøremål som aldri blir mindre, og spikre opp en klokke på veggen sånn at han kan se den, og la så bare mannen sitte der overlatt til sin egen bevissthet og forstand.» (En definisjon på helvete, fra Den bleke kongen)

Preben Jordal er stipendiat i litteraturvitenskap ved UiB og redaktør i Vinduet. Han har oversatt flere av David Foster Wallaces bøker til norsk: Glemsel (2007), Korte intervjuer med motbydelige menn (2012), og Den bleke kongen (2015).

John Erik Riley er forfatter, fotograf og forlegger. Hans intervju med David Foster Wallace ble utgitt i Amerikanske tilstander (2008).

Samtalen ledes av Tobias Nordbø.