AVLYST! Orienteringsløs i Irak: Samtale med Sherko Fatah

Fatah med Goethe logo høyt.jpg (Dette arrangementet er dessverre avlyst. Forfatteren mistet flyet sitt.)

I samarbeid med Goethe-Institut Oslo ønsker Litteratur på Blå velkommen til samtale med den tysk-irakiske forfatteren Sherko Fatah, som nylig ble tildelt den prestisjefylte Adelbert-von-Chamisso-prisen i Tyskland. Fatah vokste opp i DDR, med tysk mor og kurdisk far. Mange av hans romaner er lagt til Irak, og tar opp problemstillinger knyttet til krig og konflikt, kulturkræsj og migrasjon. Hans nyeste roman, Der letzte Ort («Det siste stedet»), tar opp et brennaktuelt tema: Under et opphold i Irak blir tyske Albert sammen med sin tolk Osama kidnappet av terrorister.

Hovedpersonen har i likhet med forfatteren vokst opp i et nå oppløst DDR, og kom til Irak for å hjelpe til med gjenoppbyggingen av det ødelagte Nasjonalmuseet i Bagdad. «Orienteringsløshet», tapet av historiske holdepunkter i kjølvannet av politisk oppløsning og ødeleggelse, har blitt framhevet som et av romanens underliggende tema. Den psykologiske skildringen av de to hovedpersonene, som under de ekstreme omstendighetene svinger mellom tillit, mistanke og svik, står også sentralt.

Fatahs forfatterskap er en kilde til innsikt i noen av vår tids mest omdiskuterte problemstillinger, og kaster lys over spørsmål og fenomener som opptar oppmerksomheten til svært mange europeere. Litteratur på Blå presenterer i samarbeid med Goethe-Institut for første gang Fatah og hans forfatterskap for et norsk publikum.  Fatah vil samtale med Runa Kvalsund, oversetter, redaktør og redaksjonsmedlem i Litteratur på Blå.

Samtalen vil tolkes mellom tysk og norsk av Jens-Morten Hanssen.

Arrangementet er et samarbeid mellom Litteratur på Blå og Goethe-Institut Oslo.