Korttekstaften

Kortfattethet kan være både en kunst og en forbannelse. I løpet av denne kvelden vil vi ta en dykk i kortteksten som sjanger. Kortteksten står, slik Marit Grøtta skriver i Vinduet 2010/1, ofte i et spenningsforhold til andre medier-  det konsentrerte formatet utfordrer forfatternes evne til å begrense og artikulere, men åpner også for muligheter. Marit Grøtta og Øystein Stene vil samtale rundt korttekstsjangeren; hvordan oppstår de og hva påvirkes de av? Hva kjennetegner vår tids kortere tekster? Vi vil få kvalifiserte eksempler fra de siste hundre, tjue og ti års korttekster.

I løpet av kvelden får vi også uttdrag fra nye og mer etablerte korttekstforfattere, som kanskje kan være med å kaste lys over spørsmålet om kort er godt.

Marit Grøtta er postdoktor i litteraturvitenskap ved UiO. Hun er forfatter av Litterære bagateller – Introduksjon til litteraturens korttekster fra 2009. Øystein Stene er førstelektor ved Kunsthøgskolen i Oslo, forfatter og har hovedfag i litteraturvitenskap fra UiB, hvor han skrev om 1990-tallets kortprosa. Inghill Johansen er forfatter. Hennes siste bok er Forsvinne fra 2009. Arve Kleiva  er forfatter, blant annet av Det er synd at noen skal få ødelegge for alle fra 2003. Jørn Sværen er forfatter, forelegger og medlem av bandet Ulver. Drev forlaget H Press.     Ole-Petter Arneberg er forfatter av Mepåno fra 2008, og er blant annet representert i McSweenys nummer om norsk litteratur.

Litteratur på Blå i samarbeid med FETT: feministisk litteraturkveld.

Sosiolog Hanna Helseth er aktuell med boken «Generasjon sex». Boka handler om likestillingens døtre, som skal være like gode som guttene i alt, men skal være veldig sexy mens de gjør det. Hva gjør at verdens rikeste og mest likestilte jenter legger ut rumpa si til poenggivning på deiligst.no? Professor i pedagogikk og kjønnsforskning, Harriet Bjerrum Nielsen, har i en årrekke forsket på barn og ungdom i et kjønnsperspektiv, og skrevet flere bøker om emnet. I samtale med Fett-redaktør Charlotte Myrbråten vil Helseth og Bjerrum Nielsen snakke om hvordan seksualiseringa av samfunnet treffer unge mennesker og hva denne seksualiseringa vil si i et likestillingsperspektiv.

Etter samtalen vil Sandra Kolstad spille sine originale popsanger med tekster som gir deg gåsehud. Sandra Kolstad er bosatt i Oslo og Berlin og slapp høsten 2009 EPen «All that we are». Låten «Freudian Slip» derfra ble kåret til Ukas Urørt og spilles mye på radio. P3 har utropt Kolstad til Norges nye poptalent. Vi vil også ha en konsert med Bergens best bevarte hemmelighet; Vilde Tuv. Vilde har en sjelden låtskriverteft i likhet med mange av sine bysbarn. Hun skriver småvittige og imponerende låter på norsk, og har også et øre for de fineste popmelodier. Kom og se de nå, før alle andre gjør det om et halvt år!

Bøygen. Om lesningens betydning på forfattere, og litteraturens virkning på lesere.

I sitt første nummer for høsten har litteraturtidsskriftet Bøygen i samarbeid med Litteratur på Blå invitert forfattere, akademikere og kritikere til å skrive om litteraturens virkninger. I forbindelse med at nummeret slippes har Bøygen i samarbeid med Litteratur på Blå invitert forfatterne Erland Kiøsterud og Cathrine Knudsen til å samtale med litteraturviter og redaktør i Bokvennen forlag Leif Høghaug. Alle tre har bidratt i nummeret om litteraturens virkninger. Det blir også opplesninger av Kjersti Annesdatter Skomsvold, Olav Reisop og Rebecca Kjelland.

Patti Smith

Patti Smith - poet, kunstner, rock’n’rollgudinne, punkens gudmor, ikon, hustru, mor, opprører, legende. Tidligere i år ga hun ut selvbiografien “Just kids”, om oppveksten, kampen for å slå gjennom som kunstner og poet, og det nære vennskapet med kunstneren Robert Mapplethorpe.Boka ble umiddelbart bejublet og Audun Vinger erklærte 2010 for “Patti Smith-året”.

Denne kvelden på Blå blir en hyllest til Patti Smith og hennes mangfoldige roller. Litteraturkritiker Susanne Christensen og forfatter og forlagsredakdør Geir Gulliksen møtes for å snakke om en kvinne de begge er fascinert av.

Det vil også bli musikalsk innslag med Eli van der Eynden. Ordstyrer: Rannveig Windingstad

Svartekunst - med Erlend Erichsen, Cornelius Jakhelln, Håvard Rem og Kristin Ribe

Ved siden av den tilsynelatende naive, ironiske, uforpliktende litteraturbølgen, ser det ut til å gå en annen strømning gjennom norsk litteratur. Den er preget av alvor og store følelser, og en fascinasjon for det destruktive. Mange aktører i norsk litteraturverden er del av eller har vært innom black metal-miljøet. Der noen hører bare støy, ser andre svartmetallen som stor kunst, med dype historiske og kunstneriske røtter. I all sin kompromissløshet kan det minne om en særnorsk avantgardebevegelse. Kanskje skjuler det seg også en poesi i støyen... Litteratur på blå inviterer til en kveld med samtale om den svarte samtidskunsten - litteratur og billedkunst især - og dens forgreininger til black metal. Stikkord for kvelden: norrøn kulturarv, brutalitet, rus, besettelse, dekadense, romantikk, natur og den nordiske natten.

Etter debatten vil det bli konsert med 3rd Inhuman Music Regiment Berlin.

Erlend Erichsen er forfatter med bakgrunn innen billedkunst, og har vært med i black metal bandene Gorgoroth og Molested. Erichsen vil lese fra sin nye bok, Sol under jorden, som kom ut i høst. Cornelius Jakhelln er forfatter og utgir den høgnorske diktsamlingen Trisyn på Samlaget i høst. Han er vokalist og gitarist i Solefald, som kommer med albumet "Norrøn livskunst" på Indie Recordings i november. Jakhelln vil lede panelsamtalen. Håvard Rem, poet og sangtekstforfatter, utga i vår Innfødte skrik, den første kronologiske og analytiske gjennomgang av norsk svartmetalls historie, med vekt på tekstene og en dehistorisk tilnærming. Kristin Ribe er forfatter og kunstner som ikke har tilknytning til black metal, men som skriver om selvmord, død, drapsmetoder og, i sin nyeste roman fra i vår, Syn, om veien inn i fjellet for å nettopp betvinge det døde og mørke.

3rd Inhuman Music Regiment Berlin teller foruten Cornelius Jakhelln billedkunstner og musiker Sindre Foss Skancke (Utarm), støykunstner og musikkritiker Svein Egil Hatlevik (Zweizz, Fleurety, Umoral), samt gitarist og designer Kim Sølve Madsen (Swarms, Blitzkrieg Baby, Trine + Kim designstudio). Regimentet inngår i kunstmilitsen Art Militia (www.artmilitia.org).

Splittet kjerne!

Splittet kjerne Splittet kjerne har etterkvart vorte ein populær litterær møtestad på Hovseter. Her arbeider Mikkel Øyen for å splitte det litterære atomet ved å introdusere ulike element for kvarandre.

Eit særeigent litterært galleri, der etablerte forfattarar sine tekstar heng side om side med folk du endå ikkje veit du burde halde auge med.

Denne kvelden gjer vi Blå om til litterært galleri, flyttar opplesingane ned på golvet og tar ein diskusjon om konseptet Splittet Kjerne, diy-ideologi, det lukka kulturfeltet og fanziner.

Med oss har vi:

Mikkel Øyen, grunnleggjar og drivkrafta bak Splittet Kjerne.

Åsne Hagen fra fanzinen "Konstruksjon". Les om Konstruksjon på nett

Øystein Stryken, ein av dei første samarbeidspartnarane til Øyen. Les Helge Torvund sin omtale av Ørnen. Sonja Helene Dalseth les tekstane til Stryken.

Denne kvelden vil du også få eit splitter nytt og heilt unikt Splittet Kjerne-hefte, med både nye og tekstar frå tidlegare og no ikkje tilgjengelige nummer av SK. Fleire av desse kjem også til å lese tekstane sine:

Stein Stølen Bjerkaker

Linda Stølen

Kolbjørn Opsahl

Rannveig Windingstad

Litteratur på Blå åpner: Festival-etterspill med fest!

Høstprogrammet for Litteratur på Blå er straks klart, og vi åpner høsten med et tilbakeblikk på festivalsommeren: Denne kvelden kommer Fjøsfestivalen (Melhus), Månefestivalen (Fredrikstad) og Møllebyen litteraturfestival (Moss) til oss i hovedstaden for å fortelle om hvordan de setter litteraturen i scene i sine lokalmiljøer. Hva skal til for å skape den rette rammen, hvor både den kunstneriske kvaliteten og sosiale opplevelsen for publikum blir ivaretatt? Rett og slett: hvordan ha det moro og gjøre noe viktig på en gang.

Vi skal selvfølgelig ikke bare snakke festival, men flytter også festivalscenen inn i vårt litterære rom. Hver festival presenterer sine egne forfattere, med tilhørende opplesning. Velkommen skal du være til opplesninger panelsamtale med representanter fra festivalene.

Forfatterne vi får besøk av denne kvelden er: Jon Øystein Flink/ Paal Bjelke Andersen /Øystein Vidnes/ Johnny Halberg/ Mette Karlsvik

Etterpå blir det fest på Blå!

DJ Jan Olav Glette spiller plater utover kvelden og redaksjonen serverer hjemmelaget suppe til gjestene.