Naturpakten

De siste tiårene har vitenskapen åpnet for en bevissthet om klimakrisens farer og bioteknologiens muligheter. Når naturen ikke bare er en ressurs, men en del av menneskets økosystem, glir tanken om en ny naturpakt over i sosiale og kulturelle analyser. Kritiker og poet Espen Stueland indikerer at dette medfører politiske, filosofiske og etiske spørsmål, og dessuten nye muligheter for å tenke og skrive om litteratur og kunst. Hva har miljø og arvestoff med litteratur og kunst å gjøre? Kan forfattere og kunstnere bidra til en verdensvent litteratur som formidler mellom naturvitenskap og humanisme? Hvordan kan kunsten og litteraturen bidra aktivt til å skape en fremtidsrettet tenking?

Til å kaste lys over litteraturen og kunstens møter med økologien og bioteknologien, har vi invitert, foruten Stueland, Freddy Fjellheim som har gjort seg bemerket med sin særegne aktivistiske diktestil i samlingen Mennesket har korsets form. Sakpoesi og essaysamlingen Felleskapets kunst. Bastadrium. Denne maner til et større kollektivt økologisk ansvar. Hege Tapio er kunstner med interesse for møtet mellom biokunst og vitenskap. Hun er leder for i/o/lab – Rogalands senter for framtidskunst, samt pådriver for Article som er en biennale for elektronisk og ustabil kunst.

Ordstyrer for kvelden er Litteratur på Blås Fredrik Eugen Christiansen.

Kjærlighet og makt - Samtale med Geir Gulliksen

Geir Gulliksen er en av Norges mest kritikerroste forfattere, som med sin lyrikk og sine romaner, essays og dramatikk har vært med på å definere litteraturen på 90- og 00-tallet. I en årrekke har han også jobbet som forlagsredaktør i forlagene Tiden og Oktober. I 2009 kom boken Tjuendedagen og i 2010 Forenkling som er de to første bøkene i en trilogi om kjærlighet, makt og kjønnsroller. Geir Gulliksen kommer til oss for å snakke om sin siste roman Bøydeknær og teaterstykket En Kropp som spilles på Dramatikkens Hus fra 14.oktober.

Ordstyrer er Litteratur på Blås Runa Skolseg.

”Den mannlige fortellerens kamp mot fastlåste kjønnskategorier minner om ting Gulliksen selv har skrevet og sagt i essay og intervjuer, og nærheten mellom fiktiv og faktisk forfatter bidrar til en følelse av at noe virkelig står på spill.” – Bjørn Ivar Fyksen, Klassekampen, om Bøyde knær (2012)

"... ein av dei viktigaste norske samtidsforfattarene" – Alf Kjetil Walgermo, Vårt Land, om Forenkling (2010)

"Få bøker har gjort sterkere inntrykk på meg de siste ti årene" – Tom Egil Hverven, Klassekampen, om Tjuendedagen (2009)

"Kanskje den beste diktsamlinga fra det norske nittitallet?" – Nils-Øivind Haagensen, Dagbladet, om Om tyngde og letthet (1998)

 

Ikke noe drama!

Norge har med dramatikere som Henrik Ibsen, Jon Fosse, Maria Tryti Vennerød, Finn Iunker og Arne Lygre markert seg som et land med dype røtter og høy kvalitet på dramatikk. Men leser noen dramatikk i dag? Og hvilket ansvar har teatrene for å sette opp ny dramatikk? Vi har invitert tre lovende dramatikere til en samtale om situasjonen for nyere dramatikk i dag. Fredrik Brattberg er komponist og dramatiker. I høst vant han Ibsenprisen for sitt stykke Tilbakekomsten som hadde premiere på Dramatikkens Hus i 2011. Sara Li Stensrud har skrevet poesi, barnebøker og vært redaksjonsmedlem i Vinduet før hun i 2012 debuterte som dramatiker på Black Box med stykket Lykkelige til mine dagers ende. Marco Demian Vitanza debuterte med den kritikerroste romanen Urak i 2011, og denne høsten debuterer han som dramatiker på Black Box med stykket Londinium.

Samtalen blir ledet av Øystein Stene.

 

Hvem har bruk for ungdomslitteratur?

Hvis du leser denne teksten så er du sannsynligvis ikke tenåring lenger. Men det er kanskje ikke lenger siden enn at du vagt husker hvordan det var. Kanskje husker du hvordan alle ser på deg, hvordan de ignorer deg og hvordan du alltid er litt redd når du går inn i et rom. Kanskje husker du også den gjennomgripende forvirringen og hvordan spørsmålet "hvem er jeg?" virker både livsviktig og meningsløst.  

Dette eksplosive ormebolet må ungdomsbokforfatteren manøvrere seg gjennom, med bøker om alt fra vampyrer til global rettferdighet. Men hvor store ambisjoner tør forfatteren å ha på ungdommenes vegne? Blir de mer utilgjengelige ungdomsbøkene lest, eller støver de ned i bibliotekene? Har ungdomsbokforfatteren et pedagogisk ansvar, og kommer det i så fall i konflikt med rent litterære hensyn? Har litteratur for ungdom andre spilleregler?

 

Med for kvelden har vi Ragnfrid Trohaug, forlagsredaktør for barne- og ungdomslitteratur i Samlaget og forfatter av en rekke ungdomsbøker, og Wanda Voldner, daglig leder i Foreningen !les. Ordstyrer er Litteratur på Blås Leif Amund Lie.

Asylet

I offentlig debatt er Norge gjerne et offer som er nødt til å motta et urimelig høyt antall asylsøkere. Det snakkes om papirløse, folk uten reelt beskyttelsesbehov - 17 000 i 2010, 10 000 i fjor. Denne høsten har det kommet to bøker som forsøker å brekke tallene ned til enkeltindivider. Svartebok for norsk asylpolitikk av Rune Berglund Steen anklager regjeringen for å ha brutt med FNs retningslinjer de siste årene, for å gjøre asylsøkerne "ubrukelige", og for å begå regelrette justismord. Er det rettferdige vurderinger som ligger til grunn, eller er det en ny form for overgrep når krigs- og torturofre sendes tilbake til regimer som overvåker deres aktivitet i Norge og venter på dem når de returnerer?

I Jeg liker Norge, men Norge liker ikke meg, har Kari Gellein ønsket å vise barnas perspektiv og 28 barn er intervjuet sammen med fotograf Tine Poppe. Vi møter blant annet den lille jenta på åtte har som bodd i Norge hele livet, men som har én forelder fra Kina og en fra Iran som ikke tør reise hjem. Regjeringen mener de bør dra til hvert sitt hjemland, og må velge hvem som skal ta med datteren. Det siste året har flere lokalsamfunn protestert mot utsendelse av sine unge sambygdinger. Viser det at Norge har for streng asylpolitikk? Eller må foten settes kraftig ned i en verden hvor svært mange drømmer om vår velstand? Vi inviterer til samtale fra et annet perspektiv en den vanlige, angstbiterske.

Rune Berglund Steen har tidligere jobbet i Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) og er nå kommunikasjonsansvarlig i Antirasistisk senter. Kari Gellein er samfunnsviter og pedagog og har tidligere jobbet med mindreårige asylsøkere. Denne kvelden forteller de om sine prosjekter på Blå, og intervjues av Martin Grüner Larsen.

Da det personlige ble politisk

Kamp for selvbestemt abort, friere seksualmoral og rettferdige lønnsforhandlinger: Litteratur på Blå ser nærmere på den feministiske bevegelsen i Norge på 70-tallet, i og utenfor skjønnlitteraturen. I den kommende boken Da det personlige ble politisk (2012) gir kulturviter og forsker ved Universitetet i Bergen Hilde Danielsen med flere en innføring i bevegelsen som preget noen hektiske år i Norge. Den feministiske debatten innebar en utvidelse av hva som ble oppfattet som politisk, og la vekt på at kvinners erfaringer ikke bare var individuelle problemer som hørte hjemme bak lukkede dører, men kollektive og strukturelle. Feministiske forfattere og aktivister krevde endring i vilkårene for kvinnerollen.

Tove Nilsen er blant forfatterne som gav debatten en plass i skjønnlitteraturen. I 1974 debuterte Nilsen med Aldri la dem kle deg forsvarsløst naken som handler om Tonje og hennes engstelse for et uønsket svangerskap. Boka skildret en hverdagssituasjon mange kjent seg igjen i, og Nilsen fulgte opp med flere romaner fra miljøet rundt Nyfeministene.

Forskeren og forfatteren møtes til samtale om overgangen fra personlige erfaringer til politikk, og om å uttrykke dette i skrift.

Ordstyrer er Litteratur på Blås Åse Sjøstrand

Søsken

og jeg er den som kommer med alt du trenger i hendene og du er husets hjerte som banker meg rundt

- Lina Undrum Mariussen Finne deg her inne og hent deg ut «Går det an å vere meir i slekt med søskena sine enn foreldra sine?» spør redaktørene av antologien Søsken (2010). I litteraturen som i livet er søsken noen ganger en tilforlatelig påhengsdetalj, andre ganger et grunnmotiv knyttet til de helt store temaer som kjærlighet, tilhørighet og identitet. Litteratur på Blå lar seg inspirere av søsken slik de fremstår i den litterære verden: Hvordan kan en karakter påvirkes av rollen hun har i søskenflokken? I hvilke situasjoner blir søsken mer enn et sidefokus i livet?

Lina Undrum Mariussen vant Tarjei Vesaas debutantpris i fjor for diktsamlingen Finne deg her inne og hente deg ut, som handler om to søstres omsorg for hverandre og hva som skjer når den ene blir syk. Sigrid Sørumgård Botheim er redaktør for antologien Søsken med sin søster Guri. Sammen har de skrevet blant annet romanen Ramstein Pensionat og Balladen om Ola Borten Moe. Sigrid har óg skrevet Veslesysters vedkjenningar, og kommer til Blås scene med Lina for opplesning av et lite spekter favorittsøskenskildringer, og samtale med musiker og lillesøster Kirsti Huke.

Musikalsk innslag ved Kirsti Huke. Ordstyrer er Litteratur på Blås Thea Marie Dolva.

Lille-, mellom-, og storesøsken, hel-, halv- og stesøsken, brødre, søstre og enebarn 

– velkommen

 

«Dette er ei bok som har rørt meg, sterkt ... Forfattaren har ein fin diksjon, og eit naturleg talent for å skapa rytmisk fungerande dikt. Som ho så kan bryta varsamt ned ... denne fine boka er Lina Undrum Mariussens første» - Hadle Oftedal Andersen, Klassekampen

«Sterke og overbevisende debutdikt ... Det er sjelden jeg er blitt så følelsesmessig berørt … For dette er dikt med uvanligsterk ladning både av skjebnefortelling og med ord og bilder som tar sterkt tak i leseren ... en virkelig ny og spennende stemme inn i ung norsk poesi» - Knut Ødegård, Vårt land

«Ramstein Pensionat er først og fremst en humørfylt bok, av og til ellevill, overdådig,men oftere underfundig, alvor og skjemt artikulert med skjev munn … Søstrene Sørumgård  Botheim har med Ramstein Pensionat servert en fornøyelig debutroman» - Terje Stemland, Aftenposten

Store Satans Fald – et møte med Claus Beck-Nielsen

  Det er over ti år siden den danske forfatteren, musikeren, journalisten og dramatikeren Claus Beck-Nielsen erklærte seg død, og overlot forvaltningen av forfatterskapet til det som fikk navnet Das Beckwerk.

Das Beckwerk var ikke en mann, men et transnasjonalt selskap som ville skape en link mellom den enkelte verdensborger og hennes samtid. Das Beckwerk stod bak politisk aktivisme, demokratispredning og en rekke bøker og hendelser. Etter en spektakulær begravelse av Claus Beck-Nielsen og en sørgeperiode på hundre dager, ble selskapet stengt i begynnelsen av 2011, og Nielsen har siden representert dødsboet og alle verdens mulige og umulige Nielsener.

Nielsen er en av Nordens mest omdiskuterte samtidskunstnere og forfattere, med en stor og kritikerrost produksjon bak seg. I 2012 er han aktuell med oppsetningen av skuespillet De Europæiske Medier, essayet Selvmordets svære kunst og romanen Store Satans Fald som kommer ut i Norge denne høsten.

Store Satans Fald er en roman om misbruk av unge menneskers lengsel etter frihet, drømmen om den avgjørende begivenhet, og om konspirasjonen av fremmede makter som truer den Islamske Republikken Iran.

Nielsen blir intervjuet av forfatter og oversetter Øystein Vidnes om kunst og politikk, demokrati og litteratur. Arrangementet er et samarbeid med Oslo bokfestival og Kulturnatta.

 

Fem år med Litteratur på Blå!

Hovedstadens lengstlevende litteraturscene åpner høstsemesteret med å feire seg selv! Dere i publikum er hedersgjester, og vi inviterer på opplesninger, fest og musserende i glasset.

 

På denne datoen for fem år siden inntok litteraturen scenen på Blå, og siden den gang har et mylder av Oslos, Norges og Skandinavias litterære skikkelser vært å finne her. Samtaler, opplesninger, urpremierer, konserter og diskusjoner har fylt det dunkle lokalet ved Akerselva - hver tirsdag, året gjennom. Dette er vi stolte av, og gjennom tre arrangementer i september vil feire og ønske oss fem år til.

Til å åpne jubileet har vi invitert et knippe norske forfattere vi i redaksjonen gjerne ville høre lese. De fleste har gjestet scenen vår før, andre ønsker vi velkommen for første gang.

Vi får høre:

Geir Gulliksen

Merethe Lindstrøm

Inger Bråtveit

Thure Erik Lund

Pedro Carmona Alvarez 

Kristin Berget - Utgår pga sykdom

Kjersti Annesdatter Skomsvold

A.K.R.O.N.Y.M

 

Ta med en venn og kom på fest! Etter opplesningene spiller vi musikk.

Blå, tirsdag 4. september, 19.00. Cc 50,- (inkluderer jubileumsbærenett)