Back to All Events

Lansering av Fett 3/2017: Moderskap + minikonsert m/ GIRL

  • Blå 9 Brenneriveien Oslo, Oslo, 0182 Norway (map)

Dagen etter valget kan noen hver føle behov for å komme til mamma. Heldigvis lanserer Fett sitt nye nummer den dagen! 

Velkommen til slippfest for Fett 3/2017 i Oslo, i samarbeid med Litteratur på Blå. Nummeret har tema MODERSKAP.

Det blir samtale om moderskap i litteratur og samfunn med forfatterne Olaug Nilssen, Ida Jackson og Kristin Storrusten, samt opplesninger og mini-konsert med avant-folk-duoen GIRL.

Morsrollen har alltid stått sentralt i feministisk analyse, kanskje fordi den mer enn noe annet har vært med på å forme kvinners liv gjennom historien. Feminister har ikke overraskende hatt et nokså ambivalent forhold til moderskap. De Beauvoir beskrev kvinner som «artens slaver» og skildret graviditetens fremmedgjørende erfaring med ord som «monstrøst» og «parasittisk». Andre feministiske teoretikere og filosofer har skrevet om moderskapet i mer positiv forstand, blant annet med henblikk på hva det kan lære oss om den menneskelige situasjon.

I dette nummeret av Fett utforsker vi ulike forestillinger om moderskap, hva det vil si å være / ha en mor og måtene våre forventninger til morsrollen er i endring – og hva som forblir det samme. I nummeret finner du tekster om alt fra graviditetsdiskriminering til frivillig barnløshet til feministisk adopsjonskritikk; tekster som tilnærmer seg moderskapet i litteraturen, kunsten og skrekkfilmen så vel som i politikk og arbeidsliv. Hvordan er det å drive med risikabel politisk aktivisme som mor? Hvordan er det å bli mor når du må undertegne fødselsattesten som «far»? Hvordan er det å vokse opp til å bli noe helt annet enn moren din så for seg? Og hvorfor spør vi fortsatt kvinner om hvorfor de ikke får barn?

På slippfesten vil vi diskutere morsrollen i samtidslitteraturen og samfunnet for øvrig. Vi er så heldige å ha med oss følgende deltakere:

IDA JACKSON er forfatter av både barnebøker og sakprosabøker for voksne, har vært blogger og er en aktiv samfunnsdebattant. Hun har skrevet en rekke engasjerende tekster om det å bli mor og hvordan det har utfordret hennes syn på seg selv og hennes feministiske idealer.

OLAUG NILSSEN er dramatiker og forfatter, og har en sønn som i 3-årsalderen fikk diagnosen regressiv autisme. Hun har engasjert seg i flere debatter om omsorgen for barn med spesielle behov, og i år kommer hennes første roman på 12 år, om å være mamma til et barn med autisme: Tung tids tale.

KRISTIN STORRUSTEN debuterer i høst med diktsamlingen Barsel, som handler om nettopp det; den overveldende, forvirrende, søvnløse perioden rett etter fødsel. 

Samtalen blir ledet av Fett-redaktør Hedda Lingaas Fossum. 

Det vil også bli opplesninger med forfatter VICTORIA DURNAK og redaksjonsmedlem HABOON HASHI.

Kvelden avsluttes med minikonsert med avant-folk duoen GIRL – sist sett på Øyafestivalen. GIRL består av Ina Sagstuen og Christian Winther, og fjorårets debutalbum «Sea and Dirt» ble utgitt på Susanna Wallumrøds selskap SusannaSonata.

cc: 50 kr.

Later Event: September 19
Tankegods: Theodor Adorno