Hvem beskrives i historien og hvorfor? Og hvor ofte får vi lese romaner forfattet av en transperson eller hvor en eller flere av karakterene er trans?
"All of Jack's molecules were scrambled and rearranged, and something new was taking shape. Someone new. He was becoming Jack Sheppard. He was entering history."
I romanen "Confessions of the Fox" fra 2018 reiser vi tilbake til 1700-tallet hvor vi får følge Jack Sheppard fra tiden før han blir Londons dyktigste og mest beryktede tyv. Vi får møte Jack når han fortsatt kalles jente og jobber som slave hos en snekker. Vi får møte ham før han er blitt vant til å kalle seg Jack, mann, en lur rev. Elskeren Bess, en sexarbeider fra sørøst-Asia, responderer på Jack på en måte som føles riktig for ham og sammen finner de seg selv og hverandre i mylderet. Språket Jack bruker om seg selv blir hans verktøy i frigjøring. Romanen tar også for seg forfatterens oppdagelse av et manuskript om nettopp Jack. Studien av manuskriptet gir innsikt i hvordan transerfaringen er blitt usynliggjort og fortrengt i vitenskapen. Således er denne romanen også en historie om å korrigere fortielsen og forvrengningene transmannen Jack, og andre som ham, er blitt utsatte for. I "Confessions of the Fox" får vi en svær historie om store følelser, spenning, lidelse og glede. Og det slår en ikke å stille spørsmål ved Jacks kjønnsidentitet eller om han skal få velge seg sitt navn og pronomen selv. Vi heier på ham og ønsker ham og Bess gode liv i frihet fra kolonialismen, patriarkatet og språklige tvangstrøyer.
"This is who you were all along? This is your true self?"
I romanen "In the Darkroom" fra 2016 av Susan Faludi får vi være med på gjenforeningen mellom Susan og hennes forelder Stefanie, en gang hennes far, Istvan. De har ikke snakket sammen på 25 år og nå vil Stefanie ha kontakt med sin datter. Den personen Susan husker er en tyrannisk far som var voldelig og ufølsom. Nå har det samme mennesket gjennomgått kjønnskorrigerende behandling i alder av 76 år, byttet navn og klær. Susan Faludi reiser til Budapest og observerer sin forelder Stefanie og stiller spørsmål ved identitet, narrativ og kropp. Hva gir den kroppslige utfoldelsen Stefanie og hva holdt den gamle kroppen nede i henne? I memoarene "In the Darkroom" stiller den gjennomskolerte feministen Susan Faludi spørsmål ved sammenhengen mellom kropp og kjønnsidentitet. Kan en føle i dypet av seg selv at en er et kjønn og samtidig mene at kjønn er en sosial konstruksjon?
Litteraturen gir oss nok en gang en mulighet til å samtale empatisk og ettertenksomt om et tema som ofte fører til steile fronter og utslitte minoritetsstemmer i den offentlige samtalen.
I panelet sitter psykologspesialist Asle Offerdal, kjønnsviter Luca Dalen Espseth og litteraturviter James Dickson. Ida Pallin Bostadløkken leder samtalen.
Arrangementet er åpent for inntil 25 publikummere, og blir også strømmet på Litteratur på Blås FB-side.
Reserver plass på https://www.facebook.com/events/320385152620559/ eller redaksjon@litteraturpabla.no
Dørene åpner 19:00
Samtalene starter 19:30
CC: 50kr
Velkommen!
Back to All Events
Earlier Event: October 6
Tankegods: Jürgen Habermas
Later Event: November 2
I dybden: Torborg Nedreaas