Da det personlige ble politisk

Kamp for selvbestemt abort, friere seksualmoral og rettferdige lønnsforhandlinger: Litteratur på Blå ser nærmere på den feministiske bevegelsen i Norge på 70-tallet, i og utenfor skjønnlitteraturen. I den kommende boken Da det personlige ble politisk (2012) gir kulturviter og forsker ved Universitetet i Bergen Hilde Danielsen med flere en innføring i bevegelsen som preget noen hektiske år i Norge. Den feministiske debatten innebar en utvidelse av hva som ble oppfattet som politisk, og la vekt på at kvinners erfaringer ikke bare var individuelle problemer som hørte hjemme bak lukkede dører, men kollektive og strukturelle. Feministiske forfattere og aktivister krevde endring i vilkårene for kvinnerollen.

Tove Nilsen er blant forfatterne som gav debatten en plass i skjønnlitteraturen. I 1974 debuterte Nilsen med Aldri la dem kle deg forsvarsløst naken som handler om Tonje og hennes engstelse for et uønsket svangerskap. Boka skildret en hverdagssituasjon mange kjent seg igjen i, og Nilsen fulgte opp med flere romaner fra miljøet rundt Nyfeministene.

Forskeren og forfatteren møtes til samtale om overgangen fra personlige erfaringer til politikk, og om å uttrykke dette i skrift.

Ordstyrer er Litteratur på Blås Åse Sjøstrand

Søsken

og jeg er den som kommer med alt du trenger i hendene og du er husets hjerte som banker meg rundt

- Lina Undrum Mariussen Finne deg her inne og hent deg ut «Går det an å vere meir i slekt med søskena sine enn foreldra sine?» spør redaktørene av antologien Søsken (2010). I litteraturen som i livet er søsken noen ganger en tilforlatelig påhengsdetalj, andre ganger et grunnmotiv knyttet til de helt store temaer som kjærlighet, tilhørighet og identitet. Litteratur på Blå lar seg inspirere av søsken slik de fremstår i den litterære verden: Hvordan kan en karakter påvirkes av rollen hun har i søskenflokken? I hvilke situasjoner blir søsken mer enn et sidefokus i livet?

Lina Undrum Mariussen vant Tarjei Vesaas debutantpris i fjor for diktsamlingen Finne deg her inne og hente deg ut, som handler om to søstres omsorg for hverandre og hva som skjer når den ene blir syk. Sigrid Sørumgård Botheim er redaktør for antologien Søsken med sin søster Guri. Sammen har de skrevet blant annet romanen Ramstein Pensionat og Balladen om Ola Borten Moe. Sigrid har óg skrevet Veslesysters vedkjenningar, og kommer til Blås scene med Lina for opplesning av et lite spekter favorittsøskenskildringer, og samtale med musiker og lillesøster Kirsti Huke.

Musikalsk innslag ved Kirsti Huke. Ordstyrer er Litteratur på Blås Thea Marie Dolva.

Lille-, mellom-, og storesøsken, hel-, halv- og stesøsken, brødre, søstre og enebarn 

– velkommen

 

«Dette er ei bok som har rørt meg, sterkt ... Forfattaren har ein fin diksjon, og eit naturleg talent for å skapa rytmisk fungerande dikt. Som ho så kan bryta varsamt ned ... denne fine boka er Lina Undrum Mariussens første» - Hadle Oftedal Andersen, Klassekampen

«Sterke og overbevisende debutdikt ... Det er sjelden jeg er blitt så følelsesmessig berørt … For dette er dikt med uvanligsterk ladning både av skjebnefortelling og med ord og bilder som tar sterkt tak i leseren ... en virkelig ny og spennende stemme inn i ung norsk poesi» - Knut Ødegård, Vårt land

«Ramstein Pensionat er først og fremst en humørfylt bok, av og til ellevill, overdådig,men oftere underfundig, alvor og skjemt artikulert med skjev munn … Søstrene Sørumgård  Botheim har med Ramstein Pensionat servert en fornøyelig debutroman» - Terje Stemland, Aftenposten

Store Satans Fald – et møte med Claus Beck-Nielsen

  Det er over ti år siden den danske forfatteren, musikeren, journalisten og dramatikeren Claus Beck-Nielsen erklærte seg død, og overlot forvaltningen av forfatterskapet til det som fikk navnet Das Beckwerk.

Das Beckwerk var ikke en mann, men et transnasjonalt selskap som ville skape en link mellom den enkelte verdensborger og hennes samtid. Das Beckwerk stod bak politisk aktivisme, demokratispredning og en rekke bøker og hendelser. Etter en spektakulær begravelse av Claus Beck-Nielsen og en sørgeperiode på hundre dager, ble selskapet stengt i begynnelsen av 2011, og Nielsen har siden representert dødsboet og alle verdens mulige og umulige Nielsener.

Nielsen er en av Nordens mest omdiskuterte samtidskunstnere og forfattere, med en stor og kritikerrost produksjon bak seg. I 2012 er han aktuell med oppsetningen av skuespillet De Europæiske Medier, essayet Selvmordets svære kunst og romanen Store Satans Fald som kommer ut i Norge denne høsten.

Store Satans Fald er en roman om misbruk av unge menneskers lengsel etter frihet, drømmen om den avgjørende begivenhet, og om konspirasjonen av fremmede makter som truer den Islamske Republikken Iran.

Nielsen blir intervjuet av forfatter og oversetter Øystein Vidnes om kunst og politikk, demokrati og litteratur. Arrangementet er et samarbeid med Oslo bokfestival og Kulturnatta.

 

Fem år med Litteratur på Blå!

Hovedstadens lengstlevende litteraturscene åpner høstsemesteret med å feire seg selv! Dere i publikum er hedersgjester, og vi inviterer på opplesninger, fest og musserende i glasset.

 

På denne datoen for fem år siden inntok litteraturen scenen på Blå, og siden den gang har et mylder av Oslos, Norges og Skandinavias litterære skikkelser vært å finne her. Samtaler, opplesninger, urpremierer, konserter og diskusjoner har fylt det dunkle lokalet ved Akerselva - hver tirsdag, året gjennom. Dette er vi stolte av, og gjennom tre arrangementer i september vil feire og ønske oss fem år til.

Til å åpne jubileet har vi invitert et knippe norske forfattere vi i redaksjonen gjerne ville høre lese. De fleste har gjestet scenen vår før, andre ønsker vi velkommen for første gang.

Vi får høre:

Geir Gulliksen

Merethe Lindstrøm

Inger Bråtveit

Thure Erik Lund

Pedro Carmona Alvarez 

Kristin Berget - Utgår pga sykdom

Kjersti Annesdatter Skomsvold

A.K.R.O.N.Y.M

 

Ta med en venn og kom på fest! Etter opplesningene spiller vi musikk.

Blå, tirsdag 4. september, 19.00. Cc 50,- (inkluderer jubileumsbærenett)

Serier som vil deg vel – med tegneseriekollektivet Dongery

 

Norsk tegneserieproduksjon er vital og innovativ som aldri før. Fra de seriøse, narrative streker til radbrekning av historien og infantilt tull, viser våre tegneseriekunstnere at formatet har mer å by på enn både Donald og gutteromsfantasier. Det er på høy tid å løfte litteraturen i ruteform inn på Blås mørke scene, og ingen anledning er bedre enn slippet av den etterlengtede Dongeryboksen!

Dongerykollektivet, som begynte som et undergrunnsforlag i 1996, må ta mye av æren for eksplosjonen av kvalitetsserier i Norge. Kollektivet består av de seks herrene Flu Hartberg, Bendik Kaltenborn, Marius Molaug, Kristoffer Kjølberg, Sindre W Goksøyr og Anders Damonso. De har rast i fanziner, dagsaviser, tidsskrifter og egne hefter gjennom mange år, og hatt ymse prosjekter som har involvert tegneserier, kunst, lyd, foto, film, opptredner og utstillinger. Litteratur på Blå har invitert Flu, Bendik og Marius til vår sommerfest for å fortelle om arbeidsprosesser og serieformatet - tøys, tekst og tegning.

Kollektivet intervjues av tegneserieekspert og litteratur- og serieanmelder i Dagbladet, Erle Marie Sørheim.

Dette er vårens siste arrangement for Litteratur på Blå, og vi avslutter med Djene Ingrid og Gudrun fra Fysisk Folkefest, øl og godt vær. Vær velkommen!

Lysner det? - samtale om kunst og undergang med Morten Øen

Morten Øen[Jeg] prøver å forklare at vi i Norge har råd til å være avantgardistiske hele tiden, for vi lever på stipend, vi kan gjøre hva vi vil.

- Morten Øen i Likevel lysner det

Forfatter og fotograf Morten Øens to siste romaner Ingenting, ingen, ingensteds, aldri (2008) og Likevel lysner det (2011) har blitt lest som satiriske angrep på konseptkunsten og dens utøvere. De mangler holdepunkter, og henges ut som late og overfladiske. Men trenger man å være konseptkunstner for å føle seg truffet? Eller er det en hel generasjon som angripes?

Morten Øen kommer til Blå for å snakke om kunstmiljøet, kunst og politikk i litteraturen, og om en generasjon som mer enn gjerne ofrer moralen for å sprenge grenser. Har dagens generasjon sprengt bort sitt eget grunnlag? Mangler vi substans, og henger vi – som konseptkunsten – i løse lufta?

Morten Øen har utgitt ti diktsamlinger og fire romaner. Han blir intervjuet av journalist i Klassekampen Line Madsen Simenstad.

"Det stråler en nesten arktisk kulde ut av Øens roman, et klima hvor det ikke ville vært overraskende å finne Patrick Bateman henslengt med en drink i et hjørne"

- Susanne Christensen, Klassekampen, om Ingenting, ingen, ingensteds, aldri

 "Behagelig lesning er det ikke, men kraft har den."

- Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad, om Ingenting, ingen, ingensteds, aldri

Livsbetingelser og avtrykk – samtale med Gunstein Bakke og Cathrine Knudsen

Cathrine KnudsenGunstein Bakke og Cathrine Knudsen er begge aktuelle med nye romaner, henholdsvis Maud og Aud – ein roman om trafikk (2011) og Jeg kunne vært et menneske (2011). I tillegg har Bakke nylig utgitt sin første diktsamling, Murskueteknikkane (2012). Bakke og Knudsen utforsker på hver sin fascinerende måte romanformatet og menneskenes livsbetingelser, og bøkene deres omtales som de rareste og beste vi har i norsk litteratur i dag. Mens det trivielle myldrer, går romanenes tematikk i det stille inn på urovekkende og filosofiske spørsmål om hvordan vi lever og overlever, kunne levd eller ikke levd og uansett brått vil forsvinne. Hvordan kan livets vilkår gi avtrykk i språket og litteraturen, og på hvilke måter opplever vi dem? Vi blir med inn i nye tunneler, teatre og tankeeksperimenter.

Samtalen ledes av Thea Marie Dolva fra Litteratur på Blå

Maud og Aud er jordet i det faktiske, og likevel er det som om vi er på besøk i en litt annerledes verden.

 - Audun Lindholm, Morgenbladet

Gunstein Bakke har verken stetoskop eller medisinsk diagnostikk i sin verktøykasse, men bruker derimot poesien, språket og varianter av teikoskopien for å nærme seg andre menneskers erfaringer, særlig i situasjoner eller tilstander som normalt er utilgjengelig for oss. 

- Cathrine Strøm, Klassekampen 

Cathrine Knudsens roman inneholder ganske sikkert noe av den beste prosaen utgitt på norsk i år.

- Ane Farsethås, Morgenbladet 

Enestående: Cathrine Knudsen skriver fletta av de fleste i Norge i dag.

- Susanne Christensen, Klassekampen

Birgitta Trotzigs forfatterskap

Birgitta TrotzigDen svenske forfatteren Birgitta Trotzig (1929-2011) har lenge hatt en viktig posisjon i Sverige. Trotzigs språk har et sterkt driv og særpreg, det kan være både dunkelt og vanskelig tilgjengelig, men har samtidig en skarphet som kan trenge dypt ned i leseren. Sentrale tema i bøkene hennes er skyld og frigjørelse, ofte med en kristen klangbunn, og balansegangen mellom etikk og estetikk. Hun har hatt stor betydning for flere i den yngre generasjonen av svenske forfattere, blant andre Mirja Unge og Jenny Tunedal. 19 utgivelser og medlemskap i Svenska Akademien til tross - her i Norge er hun mindre kjent, og kun én av bøkene hennes er oversatt til norsk. Hanne Ørstavik er imidlertid en forfatter som har et sterkt forhold til Trotzigs litterære univers, og sammen med svenske Christina Bergil, som har skrevet boka Mörkets motbilder om Trotzig, gjester hun denne kvelden Litteratur på Blå for å snakke om forfatterskapet.

Samtalen ledes av Silje Aa. Fagerlund fra Litteratur på Blå.

 

Danske tendenser – samtale med Mette Moestrup og Julie Sten-Knudsen

Mette Moestrup Hvordan ser den danske poesiscenen ut i dag? Litteratur på Blå har invitert to sentrale, danske poeter til samtale om tendenser i dansk lyrikk med utgangspunkt i deres egne utgivelser. Begge jobber med temaer som frihet, samfunn og feminisme, og representerer hver sin generasjon diktere i et land hvor poesien får stadig tøffere vilkår på utgiversiden. De vil fortelle om sine skjæringspunkter, arbeidsbetingelser og selvsagt litteratur.

Mette Moestrup har med årene etablert seg som en markant litterær stemme i Skandinavia. Hun vant i 2007 Montanas litteraturpris for samlingen Kingsize, i 2009 fulgte hun opp med boken Jævnet med jorden og i april 2012, kommer DØ LØGN DØ. Mette Moestrup fungerer som skrivelærer på flere nordiske skriveskoler, og er en del av performanceduoen SHE’S A SHOW.

Julie Sten-Knudsen var fra 2008 til 2010 student ved Litterär gestaltning i Göteborg hvor hun hadde Mette Moestrup som veileder. I 2011 debuterte hun med den kritikerroste samlingen Hjem er en retning. Julie Sten-Knudsen er også aktuell med to oversettelser, blant annet Jenny Tunedals Min krig, suiter.

Samtalen vi bli ledet av Litteratur på Blås Runa Skolseg.

 

Forfatterspirebonanza

ForfatterspirebonanzaLitteratur på Blå samler tre sentrale aktører innenfor litterær utdanning i Norden for å undersøke hvilken betydning forfatterskolene har for den litterær utviklingen hos skrivende mennesker. I tillegg til å belyse de ulike skriveskolenes metoder for å utdanne skriveferdigheter, vil samtalen kretse rundt spørsmålet om forfatterskoler fører til litterær ensretting eller om de snarere bidrar til foredling av talentene. Vi får besøk av forfatterspirer fra tre nordiske skriveskoler – henholdsvis forfatterskolen i København, Litterär gestaltning ved Gøteborgs universitet og forfatterstudiet ved Tromsø universitet. Samtlige tre skoler tilbyr en toårig utdannelse hvor skriveevne, leseferdigheter og tekstforståelse står i sentrum. Følgende studenter kommer til Litteratur på Blå denne kvelden for å lese sine tekster og dele erfaringer fra de ulike skriveskolene: Ursula Scavenius, Molly Balsby Nielsen, Cecilie Lind, Anja Høvik Strømstedt, Andreas Vermehren Holm, Ylva Ambrosia Wærenskjold, Mariann Aaland og Victoria Kielland.

Samtalen ledes av Runa Skolseg fra Litteratur på Blå.

Hvem er redd for samtidspoesien?

Hvem er redd for samtidspoesien?Det trengs distinksjoner, kart for det nye terrenget, råd og anbefalinger. Ikke bare én kritikers kart og anbefalinger, eller et samstemt kor, men konkurrerende kart, og at preferansene blir diskutert.

- Espen Stueland i Vagant

Det finnes gjerne en holdning om at poesien er ”vanskelig” og ”utilgjengelig”. På den andre siden finnes også fornemmelsen av at den er ”misforstått”. Det er nok ikke feil å kalle samtidspoesien for en smal sjanger, men likevel er poesien til stede i den litterære offentligheten med utgivelser fra små og store forlag, i tidsskriftdebatter og på festivaler. Men hva handler samtidspoesien om, og hvordan kan vi lese den?

Kveldens samtale vil gjøre et nedslag i den norske samtidspoesiens herbarium, forhåpentligvis uten tendenser til verken forenkling eller kompliserende omveier. Det blir høytlesing og samtaler rundt utvalgte dikt, da vi vil diskutere ulike innganger til samtidspoesidebatten ved å sette teksten og lesningen i sentrum.

Panelet består av Espen Stueland, litteraturkritiker og forfatter med flere diktsamlinger, romaner og essaysamlinger bak seg. Eirik Vassenden er førsteamanuensis i norsk litteratur ved Høgskolen i Bergen. Sammen med Jørgen Sejersted var Vassenden medredaktør og forfatter av Lyrikk. En håndbok (2007). Både Stueland og Vassenden har deltatt med engasjert ekspertise i poesidebatter, og har med seg Dan Aleksander Andersen, som er forlagsredaktør i Cappelen Damm. I 2010 debuterte Andersen diktsamlingen Evighetsarbeid.

Litteratur på Blås Fredrik Christiansen leder oss gjennom kvelden.

Et internasjonalt teaterspråk

Virtual Dinner PartyLioba Reckforts og Jack Witlens teater overvinner alle grenser, kunstformer og etnisiteter: tre timer med et live kunstfellesskap – fra Berlin til over hele verden!

- Axel Schalk i magasinet Zitty Berlin om forestillingen Around the World

Litteratur på Blå kobler seg på internett, og transcenderer landegrenser, så vel geografiske som kulturelle. Vi får et intermedialt møte med teateropplevelsen og scenekunstfeltet når vi inviterer regissørkollektivet The Internationalists til Norge, representert ved den amerikanske regissøren Jake Witlen.

Med Skype som arbeidsverktøy og scene, eksperimenterer det internasjonale kollektivet med nasjonalfølelsen og mellomkulturelle relasjoner. Ikke minst med hva det vil si å være personlig og nær i en så upersonlig arena som internett.

I disse dager er The Internationalists i sluttfasen av Global Playwriting Contest, der dramatikere fra hele verden er invitert til å delta. Ett stykke skal plukkes ut og spilles på hver regissørs respektive scene. Vi har med oss produsent Michael Sciarrone, som sitter i juryen.

Jake Witlen er regissør og videodesigner med base vekselvis i New York og Berlin. For The Internationalists har han bl.a. gjort You don't know what love is, det årlige konseptet Around the World in 24 hours og Virtual Dinner Party, som settes opp på teaterfestivalen ”100 Grad Festival” i Berlin 26. februar. Michael Sciarrone er produsent og inspisient, med verden som arbeidsplass.

Litteratur på Blås Lisa Andrine Bernhoft-Sjødin leder oss gjennom kvelden.

Tankegods - Sigmund Freud

Sigmund FreudSigmund Freud er fortsatt et av de mest sentrale navnene innenfor moderne tenking. Freuds egentlige område var psykologi, men psykoanalysen og dens tilhørende begreper dukker opp i en lang rekke disipliner, også innenfor litteraturens verden. Selv om Freud aldri er uaktuell, er han kanskje spesielt aktuell akkurat nå, i og med antologien Mellom psykoanalyse og litteratur som kom ut høsten 2011. I tillegg foreligger en nyoversatt utgave av Hinsides lystprinsippet. Til og med på kinolerretet ser vi den gode Sigmund røyke sin sigar i A Dangeruos Method. Med dette som utgangspunkt vil Litteratur på Blå tilegne en kveld til utforskningen av Freuds tankegods.

Irene Engelstad er professor i nordiske språk og litteratur, og redaktør for den nye antologien Mellom psykoanalyse og litteratur. I 1985 redigerte hun også boka Skriften mellom linjene : 7 bidrag om psykoanalyse og litteratur. Torberg Foss er klinisk psykolog og psykoanalytiker, og har bl.a. skrevet boken Psykoanalysens hemmelighet. Begge to har arbeidet med Freud innenfor sine respektive felt, og de vil møtes i en samtale om Freud og litteraturen. Ordstyrer er Kaja Schjerven Mollerin, kritiker og stipendiat ved Universitetet i Oslo.

Med denne kvelden fortsetter vi vår arrangementsserie hvor sentrale tenkere i det 20. århundre presenteres. Målet er å gi en generell innføring, samtidig som tankegodset undergår en mer utførlig utforskning. Slik kan også kjent stoff anta nye og overraskende dimensjoner.

Tirsdag 21. februar klokka 19:00 på Blå. CC: 30,-

Bergen i våre hjerter

Bergen i våre hjerterAlt som har skjedd av litterær betydning i Norge de seinere årene, har stort sett skjedd i Bergen.

- Erlend O. Nødtvedt til Klassekampen

Er hansabyen i vest Norges litteraturhovedstad? Vi utforsker påstanden kun med geografisk distanse når Bergen inntar Litteratur på Blå. Vi inviterer tre bergenske skikkelser til scenen til samtale, opplesning og musikalske innslag. To av dem gjorde seg bemerket i 2011 med kritikerroste bokutgivelser, og den siste ble sett på musikalsk/litterær turné med Tomas Espedal.

Erlend Nødtvedt skriver ruskende heimstaddikt, hvor Hordalands urhistorie og Bergens sjel behandles. Med hans andre diktsamling Bergens beskrivelse (2011) blir vi tilbudt et godt utgangspunkt for bedre å forstå byen i vest. Cesilie Holck har titlene Norg (2009) og Lille hjelper (2011) på samvittigheten, begge svært språkbevisste samfunnssatirer. Stavanger Aftenblad skrev om den siste boka, at hun får ”sagt vesentlige ting om savn og sorg, nedbyggingen av industrien, fraflyttingen fra bygdene, oljebrønnene som snart går tomme, og ikke minst om en stadig mer omseggripende emosjonell knapphet". Kristian Linz skriver tekster på norsk, beveger seg i viselandskapet (ondsinnede rykter sier han tar opp arven etter Eggum) og lager fengende låter med overraskende lyriske vendinger.

Litteratur på Blås Runa Skolseg leder oss gjennom kvelden.

Tirsdag 14. februar klokka 19:00 på Blå. CC: 30,-

Hvor går humaniora?

Hvor går humaniora?I tid med nedskjæringer og sentraliseringer står humaniora overfor en rekke utfordringer. Makter humaniora å holde tritt med krav om "samfunnsnyttig forskning", "tellekanter" og "tverrfaglighet"? Hvis det dannes nye krav til humaniora som kunnskapsleverandør må det vurderes om og hvordan feltet bør tilpasse seg nye omstendigheter. Hvilken verdi har humaniora? Står feltet i fare for å miste sin egenart? Hva er humanioras fremtid og hvordan ser veien dit ut? Litteratur på Blå har samlet ekspertise på området til samtale om dagens situasjon så vel som humanioras framtidsutsikter.

Vi henter ekspertise fra tre byer, og får besøk av Projekt Athena, et svensk humanistisk initiativ med representanter ved alle de store lærestedene i Sverige. Prosjektets hensikt er å styrke humaniora på arbeidsmarkedet og i samfunnet. På Blå er de representert av Thomas Hartvigsson, leder for Göta studentkårs humanistsektion ved Göteborgs Universitet. Universitetslektor i filosofi ved Universitetet i Bergen Finn I. Birkeland, representerer de unge akademikerne og er en av redaktørene for antologien Humanioras fremtid (2011). Bente Ailin Svendsen er professor ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier, Universitetet i Oslo. Hun er virksom i det tverrfaglige forskningsprogrammet SAMKUL.

Ordstyrer: Niclas Önnesjö fra Litteratur på Blå.

Tirsdag 7. februar klokka 19:00 på Blå. CC: 30 ,-

Det abstruse skillet mellom det sagte og usagte - samtale med Arne Lygre

Arne LygreDatoen er 11. september 2007. Litteratur på Blå arrangerer temakveld om ny norsk dramatikk. På scenen blir Maria Tyrti Vennerød og Arne Lygre intervjuet av Martin Grüner Larsen. Mye har skjedd siden forrige gang Arne Lygre var på Blå. Skuespillene Jeg forsvinner og Dager under spilles i disse dager på etablerte scener rundt om i Europa. Lygre har blitt kalt en av våre viktigste samtidsdramatikere, men er også blitt bejublet for sine romaner og noveller.

Jeg forsvinner møter vi personer på randen av en katastrofe. I det dunkle spennet mellom det sagte og det usagte skapes virkeligheten som intens, tvetydig og tilstedeværende. Som den kjente, franske teaterregissøren Claude Régy utrykker det: ”Arne Lygre gjør uvissheten til springbrettet i sitt dramatiske forfatterskap”.

Litteratur på Blå inviterer redaksjonssekretær i Klassekampens bokmagasin Martin Grüner Larsen til en ny samtale med Arne Lygre, fire og et halvt år etter forrige besøk.

Lygre vil også lese en ny og upublisert novelle.

Tirsdag 31. januar klokka 19:00 på Blå. CC: 30,-

Åpningsarrangement: Papirløs kunst

Kunstneriske passLitteratur på Blå flytter inn i Palestinerleiren! Hva skjer når kunstinstitusjoner blander seg inn i norsk innvandringspolitikk? Hvorfor gjør de det? Hva betyr det for de papirløses politiske kamp at de blir gjort til kunstneriske objekter?

Litteratur på Blå snakker med deltakere fra kunstneriske prosjekter som omhandler de papirløses situasjon. Det blir også servert smakebiter fra flere av prosjektene.

Med blant andre: Leder for Antirasistisk senter Kari Helene Partapuoli, forfatter og initiativtager til Nationaltheatrets ”Papirløse fortellinger” Marco Demian Vitanza, redaksjonsmedlem Oslo Poesifestival Tore Stavlund, talsperson for Palestinerleiren Mohamed Ganam, medvirkende i ”Papirløse fortellinger” Kjersti Botn Sandal og produksjonsassistent fra Nationaltheatret Kristin Fladmoe Wolmer. Av sikkerhetsmessige hensyn kan navnet til noen av deltakerne ikke oppgis.

Programleder: Ingrid Kvamme Fredriksen fra Litteratur på Blå.

Tirsdag 24. januar klokka 19:00. Denne gangen er vi altså i Palestinerleiren ved Kulturkirken Jakob, Hausmannsgate 14, og ikke på Blå. CC: Gratis!