Oulipo

Litteratur på Blå inviterer til en kveld med Oulipo. Regellitteratur, litterære begrensninger og potensiell poetisk sprengkraft danner omdreiningspunktene når vi drar i gang både foredrag og opplesninger i god oulipoisk tradisjon. Oulipo (Ouvroir de littérature potentielle) er en litterær bevegelse med utgangspunkt i Frankrike, som i de siste femti åra har produsert samtidslitteratur tuftet på strenge regler og begrensninger. En grunntanke har vært at det i begrensningen ligger et massivt litterært potensiale. Mest kjent er kanskje George Perecs La Disparition (1969), en fullgod roman på drøye tre hundre sider skrevet helt uten bokstaven e.

Denne kvelden på Blå får vi både poesi og prosa i flere lignende eksperimenter når Ragnar Hovland, Paal Bjelke Andersen og Kjerstin Aukrust leser fra scenen. I tillegg kan vi tilby miniforedrag om Oulipo av Thomas Lundbo, og forgreinende betraktninger av Bendik Wold.

Novafest og Litteratur på Blå: Kunnskapens mellomrom

Denne kvelden henter vi besøk og inspirasjon fra Textival. Vi inviterer til en kveld med utgangspunkt i det svenske skriveprosjektet bildningskomplexet, eller det som vi har valgt å kalle kunnskapens mellomrom. Vi inviterer skrivekyndige og alle i publikum til å svare på følgende: Hva var det du aldri forstod? Hvordan opplevde du det å ikke forstå? Vi vil utforske hva kunnskap kan være og hva som skjer når akkurat det mangler, hvilke forventinger vi har til vår egen kunnskap og vår egen forståelse. Hvordan kjennes det når vi ikke lever opp til forventningene?

Foreløpig program: Victoria Kielland og Mari Tveita Stagrim står bak tekstfanzinene Jeg har et intimitetsproblem og Alt som ikke dreper meg gjør meg bare svakere.

Stina Nilsson fra Textival kommer og snakker om prosjektet og hvilke former det har tatt i Sverige. Textival er et litteraturinitiativ med base i Gøteborg. De arrangerer blant annet sin Textival i slutten av mars. Skriveprosjektet bildningskomplexet er en del av dette. Noen bidrag kan du se her. Marie Alming er programleder.

Kvelden er en forsmak på Radio Novas årlige kulturfestival Novafest, på Blå og Strykejernet 8-9. april.

Happy Birthday Putin – om Anna Politkovskaja

Journalisten og menneskerettighetsforkjemperen Anna Politkovskaja ble drept utenfor sitt eget hjem, på president Putins fødselsdag i 2006. Hun arbeidet med korrupsjon og menneskerettighetsbrudd i konflikten mellom Russland og Tsjetsjenia, og var en pågående kritiker av det sittende regimet. Høsten 2010 kom den tredje og siste oversettelsen til norsk av hennes kommentarer og tekster, i samlingen Russlands tapte samvittighet. Politkovskaja er en av mange journalister som har ofret livet for jobben som kritiker i Russland de siste årene. I april viser Dramatikkens Hus forestillingen Happy Birthday Putin, et teaterstykke med utgangspunkt i Politkovskajas tekster. Forestillingen stiller spørsmål om hvordan vi i Norge kan forstå hennes valg om å ofre livet for jobben som kritiker, og hvordan vi kan forstå den langvarige konflikten i Tsjetsjenia.

Vi inviterer Aage Borchegrevink fra Den norske Helsingforskomite og skuespillerne Rebekka Nystabakk og Huy Le Von for å samtale rundt disse spørsmålene, og for å belyse konflikten Politkovskaja skrev om.

Aage Borchegrevink er rådgiver i Den norske Helsingforskomite, med spesialområdet Russland og Tsjetsjenia, og en viktig talsperson for saken i Norge. Han er litteraturviter og fag- og skjønnlitterær forfatter, blant annet av bøkene  Folkevandringer (2004) og Den usynlige krigen : Reiser i Tsjetsjenia, Ingusjetia og Dagestan.

Rebekka Nystabakk og Huy Le Vo er utdannet skuespillere fra Akademi for Scenekunst i Fredrikstad, og sammen utgjør de gruppen REBEKKA/HUY som står bak produksjonen Happy Birthday Putin.

Minda Holm er ordstyrer.

Bøygen slippfest: Litterære vinnere

Bøygen slippfest: Litterære vinnereBøygen inviterer til slippfest på Blå. Temaet for nummeret er "vinnere". Det tar blant annet for seg hvordan vinnerkulturen infiltrerer litteraturen, hvor stor makt bestselgerkulturen har og hva det gjør med litteratursynet vårt.

Kvelden starter med et kort foredrag av Jon Haarberg fra Universitetet i Oslo om kanonlitteratur. Atle Sperre Hermansen og Ole Jørgen Hansson leser sine bidrag fra det ferske nummeret og vi avslutter slutt med en enestående litteraturvinner-quiz. Vinner og taper premieres med godsaker fra vårt skattekammer. Kom og bli en litterær vinner du også!

Feministisk festkveld med Fett og Ladyfest

Den internasjonale kvinnedagen fyller hundre år i år. Litteratur på Blå feirer jubilanten i samarbeid med tidsskriftet Fett og festivalen Ladyfest, og legger opp til en veritabel litterær festkveld med noen av Norges mest innflytelsesrike forfattere. Den kvinnelige forfatteren og hennes rom er et stadig tilbakevendene tema for feminister. Vi har invitert forfattere som har jobbet utrettelig for å åpne og utvide rommet for både kvinner og menn, som har banet vei og satt sine tydelige spor. Det er rett og slett en ære og glede for oss å kunne presentere følgende stemmer som har preget hvert sitt tiår:

70-tallet: Liv Køltzow (f. 1945) er ikke til å komme utenom blant norske kvinnesaks-forfattere. Hun har gitt ut en rekke romaner, flere av dem moderne klassikere, og også noveller, dramatikk og essays. I 1988 ble hun nominert til Nordisk Råds litteraturpris for "Hvem har ditt ansikt", og vant Brageprisen i 1997 for romanen "Verden forsvinner". Hun har også engasjert seg for å formidle en annen norsk forfatter, Amalie Skram, og vakte mye oppsikt med en biografi om henne i 1992.

80-tallet: Vigdis Hjorth (f. 1959) er en av Norges mest sentrale samtidsforfattere. Hun har gitt ut en rekke barne- og ungdomsbøker og romaner. Romanen "Om bare" fra 2001 ble kåret til en av de 25 beste romanene fra de siste 25 år i Dagbladet. I 2009 ble boka "Som om ingenting. Bare om Vigdis Hjorth" utgitt i forbindelse med Hjorths 50årsdag.

90-tallet: Tone Hødnebø (f. 1962) regnes som en av landets viktigste, nålevende lyrikkere. Hun har gitt ut en rekke diktsamlinger, og sies å bedrive sivilisasjonskritikk fra et poetisk synspunkt. I tillegg har hun skrevet en rekke essays og utgitt poetikken "Skamfulle Pompeii" i H-press' Imperativ-serie, og gjendiktet poeten Emily Dickinson. Mellom 1990 og 1997 var hun medredaktør i tidsskriftet Vagant, hun har vunnet Sult-prisen og Doblougprisen, og var festspilldikter ved Festspillene i Bergen i 2007.

00-tallet: Ingrid Storholmen (f. 1976)  har siden debuten i 2001 etablert seg som en særegen norsk lyrikker med et sterkt samfunnsengasjement. Hun har vært litteraturredaktør i Morgenbladet og var i 2003 med på å starte litteraturtidsskriftet LUJ. I 2009 gikk hun vekk fra poesisjangeren med utgivelsen av "Tjernobylfortellinger", og i 2010 ble hun tildelt Sult-prisen for sitt forfatterskap.

10-tallet: Tina Åmodt (f.1985). Det er håp for ungdommen! For ikke å bare være tilbakeskuende på en festkveld som dette, har vi også invitert en stemme fra vårt eget, ferske tiår. Åmodt debuterte i 2010 med kortprosasamlingen "Anleggsprosa", til strålende kritikker. Hun har har gått på Skrivekunstakademiet i Hordaland og studert på Litterær Gestaltning ved Göteborgs Universitet. Hun har også bidratt med tekster i en rekke tidsskrifter, som Utflukt og Fett.

Deltakerne vil lese egne tekster og fortelle om mottakelsen de fikk rundt sin debut. Ordstyrere blir Ingrid Kvamme Fredriksen og Ellen Engelstad fra Litteratur på Blå og Fett. Hjertlig velkommen!

Forfattermøte: Cecilie Løveid og Kristin Auestad Danielsen

Cecilie Løveid har vært en av Norges mest nyskapende lyrikere og mest spilte samtidsdramatikere siden hun debuterte som 17-åring i den legendariske antologien Gruppe 68 fra samme år. Hun er kjent for å blande genrer, man kan si at hun er lyrisk dramatiker og og en dramatisk lyriker. Nylig utkom hun med diktsamlingen Svartere bunader, som i typisk Løveidsk stil, hvis man kan si noe slikt om henne, blander høyt og lavt, humor og alvor, absurditet og samfunnsengasjement. I august i år fyller Løveid 60 år og Litteratur på Blå vil gjerne foregripe feiringen av en av våre favorittforfattere litt.

Vi spurte henne om å invitere en annen gjest til en samtale, og hun valgte den langt ferskere forfatteren Kristin Auestad Danielsen. I likhet med Løveid jobber hun både som dramatiker og forfatter, og har to markante og løsslupne diktutgivelser bak seg. Danielsen bor og arbeider også i København. Løveid og Danielsen vil møtes for å snakke om politikk, dramatikk, lyrikk, og alt der imellom.

Skilitteratur

2011 er Nansen-året, og det er ski-VM i Oslo. I den anledning skal Litteratur på Blå se nærmere på skienes plass i litteraturen, og følge sporene fra Nansens ferd over Grønland og fram til dagens skildringer av ski i litteraturen. På hvilken måte har skiene vært viktig som nasjonsbygger og identitetsskaper, og hvilken rolle spilte skilitteraturen i denne prosessen? Nansens På ski over Grønland var en bestselger i sin tid, og denne kvelden kommer et knippe ski- og litteraturentusiaster til Litteratur på Blå for å snakke om arven fra Nansen. Kanskje vil de også tråkke opp nye spor videre framover i skilitteraturtradisjonen. Hvordan tematiseres skiløping i samtidslitteraturen? Hvilken funksjon hadde skilitteraturen på 1800-tallet, og hvilken funksjon har den i dag? I panelet sitter Audun Renolen Aasbø, som har skrevet masteroppgave om skilitteratur og er doktorgradsstipendiat i samme emne, Gudmund Skjeldal, forfatter av Den siste langrennar.

Familie, fortid og fortielse

Hvilken betydning har fortida for nåtidas hendelser? Hvor godt kjenner vi egentlig våre nærmeste? Vil sannheten alltid sette deg fri eller er det noen ganger like greit å ikke vite? Er det mulig å gå videre i livet uten å ha ryddet opp i alt som ligger bak oss?Er disse spørsmålene oppskriften på de fleste norske samtidsromaner? Noen forfattere går i hvertfall dypere inn i denne tematikken enn andre, og denne kvelden på Blå skal vi møte to av dem.

Ruth Lillegraven vakte stor jubel da hun debuterte med diktsamlingen Store stygge dikt i 2005. Nå på nyåret kom romanen Mellom oss, en fortelling over tre generasjoner som strekker seg fra andre verdenskrig og inn i nåtida. http://tiden.no/index.php?ID=Bok&counter=704

Jens M. Johansson er prisbelønt journalist og kritikerrost forfatter. I fjor ga han ut  romanen Den andre, en psykologisk spenningsroman som blant annet spør om på hvilken måte kan man velge sin fremtid når ens fortid lever videre i en som en annen? http://tiden.no/index.php?ID=Bok&counter=694

Rannveig Windingstad er ordstyrer.

Hvem har bestemt? Den store debatten om norsk film

Norsk film ser for tiden ut til å være inne i en god periode. Der anmelderne på 90-tallet var vrange og norsk film var blant nasjonens yndete hatobjekter, peker for tiden både besøkstall og terningkast bare én vei: oppover. Samtidig er det mye murring om norsk film. Er den ikke kjedelig, forutsigbar og glatt? Har ikke andre nasjoner, også små land som Danmark og Sverige, en filmkultur som blomstrer på en helt annen måte? Hva er ...det vi sprøyter penger inn, og hva slags film kommer ut? Hvordan var norsk film på 00-tallet og hva kan vi vente oss framover? Debatten om film i oljelandet har rast siden litteraturtidsskriftet Vagant i sitt nyeste nummer inviterte en rekke folk i og utenfor bransjen til å debatere hvordan det står til med den norske filmen. Denne kvelden låner også vi i Litteratur på Blå scenen til vårt estetiske søstermedium, og inviterer til en debatt som vil gå hinsides spørsmålet om norsk film er god eller dårlig.

Med oss har vi forfatter og tidligere spillefilmkonsulent Nikolaj Frobenius. Han har hatt mange utspill om norsk film og skrevet manus til filmene "Insomnia", "En folkefiende" og den snart premiereklare "Teori og Praksis", basert på hans egen roman.

Regissør Øystein Stene deltar i Vagantdebatten og har laget mange filmer på lavt budsjett utenfor de statlige støtteordningene. Han er snart aktuell med filmen "Kjære pappa" på norske kinoer.

I panelet er også skuespiller, regissør og manusforfatter Maria Bock. Hun har hatt regi på tre kortfilmer, hvorav den siste, «Skallemann», åpnet «Film fra Nord»-programmet under årets Tromsø internasjonale filmfestival. Hun har også spilt i norsk, fransk og tysk film.

I tillegg vil leder i norsk filmkritikerlag og kritiker i Dagens Næringsliv, Øyvor Dalan Vik, sammen med redaktør for filmmagasinet montages.no, Karsten Meinich, framlegge perspektivet til kritikerstanden.

Ordstyrer blir Ellen Engelstad fra Litteratur på Blå.

Vel møtt!

Thure Erik Lund

Thure Erik Lund ga før jul ut sin niende roman Straahlbox. Den har fått gode kritikker, og om boken skriver forlaget: ”Straahlbox er en bok full av historier som vokser ut av teksten og tar oss over alle grenser språklig, mentalt og verdslig.” Boken er, som de fleste av Lunds utgivelser, krevende, men rik og givende. Til å intervjue Lund om sin siste utgivelse har vi invitert kritiker og forfatter Arve Kleiva. Vel møtt! “Noe av det mest besynderlige med bøkene til Thure Erik Lund er smitteeffekten av språket hans. Bare å lese dem er risikabelt, enda verre er det å skulle forklare hva det er som appellerer uten øyeblikkelig å spontanadoptere det særegne ordtilfanget. (..) En fragmentarisk skattekiste av intelligent humor og skarp sivilisasjonskritikk, bundet sammen med en litterær lekenhet jeg ikke har lest maken til på denne siden av Lunds egne Myrbråten-romaner, diktene til Øyvind Berg og romanene til Roberto Bolano.” - Ole Øyvind Sand Holth, Dagbladet

Klassisk dannelse og nybrottsarbeid - en aften med Mikkel Bugge og Agnar Lirhus

Litteratur på Blå starter det nye året med et retrospektivt blikk på den unge samtidslitteraturen anno 2010. Forfatterne Agnar Lirhus og Mikkel Bugge er to sterke mannsstemmer som på hver sin kant har markert seg i det litterære landskapet. I begge forfatterskapene står fortellingen sentralt, samtidig som tekstene strekker seg utover den språklige og fortellertekniske allfarvei. Bugge og Lirhus kommer til Blå for å snakke om sine siste utgivelser; Affektlære og Gå under jorda, to romaner som på ulikt vis kombinerer filosofisk fabuleringsevne med språklig motstand og overbevisende gjenkjennelse. Kveldens samtaleleder er litteraturviter Marius Fossøy Mohaugen. “Jeg kan like godt slå fast med en gang at Mikkel Bugge skriver med et ambisjonsnivå og med en selvtillit som er sjelden å se hos en romandebutant. Det er også interessant at han beveger seg så langt unna de dominerende trendene i norsk litteratur. Han er verken realistisk og dypt rørende som en Per Petterson, en Hanne Ørstavik eller en Christian Refsum. Han er heller ikke selvbiografisk som en Karl Ove Knausgård,Tomas Espedal eller Beate Grimsrud. Mikkel Bugge virker, tross sin korte fartstid som forfatter, som om han har gjort seg ferdig med selvbiografien som sjanger.” - Knut Hoems (NRK)

“I den fjerde romanen sin, Affektlære, tar Agnar Lirhus eit langt steg i ei modig retning. Med denne boka har han opna opp for noko – i seg sjølv, mot lesaren, og mot mennesket i seg sjølv. Fordi han er ærleg i høve kva han sjølv tykkjer om, blir det også ei viktig bok for unge lesarar. Den handlar om å vere ein kjenslevar ungdom, om å vere i hovuda og kjensla hos “dei andre” og prøve å fylle dei forventningene som er retta mot seg – som å ligge med nokon utan at ein eigentleg vil, vere med på festar som er litt for ville for eins eigen smak, og ende opp i trekantsamkvem.” - Mette Karlsvik ( magasinett.no)

Litteratur på Blå søker rekrutter

Vil du være med på å arrangere Litteratur på Blå? Vi i redaksjonen har alle bakgrunn fra litteraturvitenskap, skjønt dette ikke er et kriterium for å være med. Vi ønsker redaksjonsmedlemmer som kan sette sammen et spennende og variert program sammen med oss.

Se på hjemmesiden for høstens program og informasjon om oss.

Vi gjør dette i idealismens tegn, så det er dessverre ikke lønnet arbeid (men det er heller ikke veldig mye jobb, og veldig morsomt). Hvert redaksjonsmedlem har hovedansvar for to kvelder utover våren og hovedarbeidet vil skje i januar/ tidlig februar.

Dersom dette høres interessant ut, ta kontakt med oss på redaksjon@litteraturpabla.no innen 5.desember. Skriv litt om deg selv og hva du har gjort, og fortell oss om et par-tre idèer du har til arrangementer.

Mellom tekst og bilde - fokus på bildeboka

Denne kvelden retter vi oppmerksomheten mot bildeboka "Bukkene Bruse på badeland", og får et innblikk i prosessen når en forfatter og en illustratør lage bildebokfortelling. Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund ble tildelt Kulturdepartementets billedbokpris for barne- og ungdomslitteratur tidligere i år for nettopp denne boka. De tre bukkene bruse og trollet forlater en velkjent ramme, forlater fossen og velter inn på Badeland i løssluppen stil.Bjørn F. Rørvik (f. 1961) debuterte som forfatter i 1996 med "Reddikhaien", en oppfinnsom og humoristisk bildebok om den lure reven og den forsiktige grisen, to kamerater som går igjen i flere av de andre bøkene hans. Fortellingene om reven og grisen er illustrert av tegneren Per Dybvig. Sammen med Per Dybvig mottok Bjørn F. Rørvik i 2006 Kulturdepartementets bildebokpris for disse bøkene. Gry Moursund (f. 1969) er en norsk illustratør som bor og arbeider i Berlin. Hun har illustrert barnebøker siden 1998, og har mottatt priser for mange av disse. Blant har hun mottatt Kulturdepartementets billedbokpris tre ganger. Stilen hennes er vilter, fryktløs og fargesprakende, med et bildespråk som legger seg tett opp til barnets i kveldens bok. Kveldens ordstyrer er masterstudent i litteraturformidling Kristin Hamran Storrusten.

Haustferie

Hennig_-_Gammel_bøkeskog,_høst_1981
O Autumn, laden with fruit, and stain’d With the blood of the grape, pass not, but sit Beneath my shady roof; there thou may’st rest, And tune thy jolly voice to my fresh pipe, And all the daughters of the year shall dance! Sing now the lusty song of fruits and flowers.

“The narrow bud opens her beauties to The sun, and love runs in her thrilling veins; Blossoms hang round the brows of Morning, and Flourish down the bright cheek of modest Eve, Till clust’ring Summer breaks forth into singing, And feather’d clouds strew flowers round her head.

“The spirits of the air live in the smells Of fruit; and Joy, with pinions light, roves round The gardens, or sits singing in the trees.” Thus sang the jolly Autumn as he sat, Then rose, girded himself, and o’er the bleak Hills fled from our sight; but left his golden load.

( To Autumn, William Blake )

Julefest!

Har du ikke funnet den gode julestemningen enda? Kom til litterær julefest på Blå! Det blir som seg hør og bør gløgg og snop og kake, julefortellinger, bokutsalg til et veldig formål, madariner, gløgg, godteposer, og kvalmende bra hygge! Og kanskje kommer det en forfatternisse? Trekkspillvirtous Guro von Germeten spiller opp til dans.

Befri deg selv!

"Dannelse er viktig for skjønnheten og må tilegnes, derfor er det ikke tid for kjærlighet, men bare tid for å finne seg selv!" Nora Helmer (født hos Ibsen 1879, gjenfødt hos Elfriede Jelinek 1979) har flyktet fra mann, barn og en forvirret sinnstilstand. Inspirert av sin egen skjebne har hun har startet selvhjelpskurset “Befri deg selv!”, og en av høstens kurskvelder har hun valgt å legge til Litteatur på Blå. Paula og Brigitte fra Elfriede Jelineks roman "Elskerinnene" har allerede meldt sin ankomst. Foruten kvinner fra Jelineks univers vil kursdeltakerne få møte erfarne gjesteforelesere: Elisabeth Beanca Halvorsen, forfatter Edy Poppy og professor i sosiolog Fredrik Engelstad.

Scenekunstkollektivet BANKEN har i samarbeid med forfatter Elisabeth Beanca Halvorsen utarbeidet et teatralisert selvhjelpsseminar med utgangspunkt i lystspillet "Døden og pikene". Stykket er hentet fra Halvorsens "Piker, Wien og klagesang. Om Elfriede Jelineks forfatterskap" (Gyldendal 2010), det første norske sekundærlitterære verket om den østerrikske forfatteren Elfriede Jelinek som fikk glimrende mottagelser:

”Sexy sakprosa” (Susanne Christensen, Klassekampen) ”Sjeldent eksperiment” (Ingunn Økland, Aftenposten)

Nora Helmer har holdt flere selvhjelpskurs i samarbeid med Halvorsen. Både på Månefestivalen i Fredrikstad og på den Østerrikske ambassade lot folk seg inspirere av at ”alle må lytte inn i seg selv, og handle etter hva de hører der inne”. Den 16 november inviterer Nora til et helaftens selvhjelpskurs, på godt og vondt.

BANKEN: Marte Germaine Christensen, Olav Waastad, Marte Mørland, Silje Storstein, Mari Storstein, Matilde Holdhus, Monica Nestvold Ta kontakt med Silje Storstein: 98407951 eller s.storstein@gmail.com for mer informasjon.

Hans Herbjørnsrud møter Gaute Heivoll

Hans Herbjørnsrud er en av våre fineste novellister. Hans spesielle kombinasjon av psykologisk innsikt og billedrike skrivemåte vikler leseren inn i tekstene på en unik måte. Herbjørnsrud blander det mystiske og fantasifulle med presise sosiale spenningsmønstre.Tidligere i år uttalte Hans Herbjørnsrud til Klassekampen at han har utviklet et nært forhold til den yngre kollegaen Gaute Heivolls tekster, til en slik grad at han bokstavelig talt benyttet en av Heivolls bøker som skriveunderlag i sin egen arbeidsprosess. Denne kvelden møtes de to forfatterene i samtale om hverandres tekster, litteratur i alminnelighet, og hva som inspirerer dem når de skriver. Novellen vil være et naturlig utgangspunkt, og de to forfatterne og kveldens ordstyrer Kaja Schjerven Mollerin vil videre peke ut retningen for samtalen.

Hans Herbjørnsrud har siden debuten gitt ut syv novellesamlinger. Han anses i dag for å være en av våre viktigste forfattere. Herbjørnsruds siste utgivelse er novellesamlingen Brønnene (2006). Gaute Heivoll er i år aktuell med romanen Før jeg brenner ned. Denne boken, som er Heivolls fortelling om hvordan en liten sørlandsbygd ble terrorisert av en pyroman på slutten av syttitallet, har fått svært god mottakelse hos kritikerne. Heivoll debuterte med boken Liten dansende gutt i 2002, og har siden den gang skrevet flere romaner, en diktsamling, noveller og dramatikk.

Ordsstyrer Kaja Scherven Mollerin er stipendiat i litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo og medlem av tidsskriftet Agoras redaksjon. Hun har tidligere vært redaktør i tidsskriftet Bøygen og litteraturkritiker i Klassekampen. Mollerin arbeider for tiden med en monografi om Hans Herbjørnsruds forfatterskap.

Finlandssvensk aften

Litteratur på Blå og Finsk-norsk kulturinstitutt presentereterer: Plask i andedammen – en finlandssvensk aften med Monika Fagerholm og Stella Parland. Når man i Finland snakker om andedammen sikter man gjerne til finlandssvenskene, den svenskspråklige minoriteten på seks prosent hvor "alle" kjenner alle. Denne kvelden møter forfatterne Monika Fagerholm og Stella Parland publikum på Blå for å diskutere finlandsvensk litterær identitet i sammenheng med sine egne bøker.

Monika Fagerholm (f. 1961) er nærmest for nestor å regne i den finlandssvenske litteraturen. Fagerholm ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris 2010 for sin siste utgivelse Glitterscenen, en frittstående fortsettelse av Den amerikanske flickan (2005); en roman som også ble belønnet med nominasjon til Nordisk Råds litteraturpris og som hun fikk den høythengende Augustprisen for. Hun har også skrevet kultromanen Diva.

Stella Parland (f. 1974) er poet med sans for det morbide, det barnslige og det surrealistiske. Hun har også utgitt den illustrerte barne- og voksenromanen Delirium – romanen om en hund. Parland har studert litteratur, teatervitenskap og historie ved Helsingfors Universitet og arbeider som forfatter og sjefsredaktør for det finlandssvenske tidskriftet Kontur samt som teaterkritiker for Hufvudstadsbladet.

Kveldens intervjuer er journalist og skribent Marte Spurkland.

Arrangementet er en del av den Finlandssvenske uken i Oslo 2-7 november, for fullstendig program se Finsk-norsk kulturinstitutt sine hjemmesider: www.finno.no

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Norsk-finsk kulturfond deler ut en kulturpris i forbindelse med arrangementet. Kulturprisen gis primært til enkeltpersoner som på en fortjenestefull måte har fremmet og/eller fremmer kulturforbindelsene mellom Norge og Finland.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Forfattermøte: Mona Høvring og Wencke Mühleisen

Fra debuten IIK!! Ein dialog (1998) frem til hennes nyeste diktsamling Ekornet og den vaklevorne brua (2010) har Mona Høvring markert seg som en av Norges mest særegne diktere, med et motsetningsfullt poetisk uttrykk som har blitt beskrevet som styggvakkert -- i ordets beste forstand. Da vi spurte henne om å invitere en annen forfatter til samtale på Blå foreslo hun til vår overraskelse den profilerte kjønns- og medieforskeren Wencke Mühleisen. Selv om de to i utgangspunktet ikke er skribenter som forbindes med hverandre, kommer slektskapet mellom de to som forfattere tydelig frem med Mühleisens bok Jeg skulle ha løftet deg varsomt over (2010). De to vil møtes for en litterær utveksling og samtale ting de har felles: en uredd utforskning av temaer som seksualitet, mor-datter-forhold, oppvekst og naturbundethet.

Korttekstaften

Kortfattethet kan være både en kunst og en forbannelse. I løpet av denne kvelden vil vi ta en dykk i kortteksten som sjanger. Kortteksten står, slik Marit Grøtta skriver i Vinduet 2010/1, ofte i et spenningsforhold til andre medier-  det konsentrerte formatet utfordrer forfatternes evne til å begrense og artikulere, men åpner også for muligheter. Marit Grøtta og Øystein Stene vil samtale rundt korttekstsjangeren; hvordan oppstår de og hva påvirkes de av? Hva kjennetegner vår tids kortere tekster? Vi vil få kvalifiserte eksempler fra de siste hundre, tjue og ti års korttekster.

I løpet av kvelden får vi også uttdrag fra nye og mer etablerte korttekstforfattere, som kanskje kan være med å kaste lys over spørsmålet om kort er godt.

Marit Grøtta er postdoktor i litteraturvitenskap ved UiO. Hun er forfatter av Litterære bagateller – Introduksjon til litteraturens korttekster fra 2009. Øystein Stene er førstelektor ved Kunsthøgskolen i Oslo, forfatter og har hovedfag i litteraturvitenskap fra UiB, hvor han skrev om 1990-tallets kortprosa. Inghill Johansen er forfatter. Hennes siste bok er Forsvinne fra 2009. Arve Kleiva  er forfatter, blant annet av Det er synd at noen skal få ødelegge for alle fra 2003. Jørn Sværen er forfatter, forelegger og medlem av bandet Ulver. Drev forlaget H Press.     Ole-Petter Arneberg er forfatter av Mepåno fra 2008, og er blant annet representert i McSweenys nummer om norsk litteratur.